Kriza zbog čečenskog vehabije

B. V. - I. S.

05. 12. 2019. u 10:39

Криза због чеченског вехабије

Hangošvili (desno) sa Mashadovim, čečenskim liderom ubijenim 2005. godine Facebook

Berlin proterao ruske diplomate zbog ubistva Gruzijca letos u Berlinu

NEMAČKA je juče proterala dvojicu ruskih diplomata pošto savezni MIP u Karlsrueu sumnja da je ubistvo čečenskog separatiste Zelimhana Hangošvilija (40) u Berlinu, avgusta ove godine, naručila državna služba u Moskvi. Juče po podne Rusija je nagovestila da će odgovoriti na ovaj potez Nemačke.

Zelimhana Hangošvilija su smatrali vođom čečenskih vehabija u Gruziji. On je zbog straha od osvete najpre pobegao iz Gruzije u Ukrajinu, a zatim u Nemačku.

Nemačko federalno tužilaštvo smatra da "ima dovoljno dokaza da iza ubistva stoji Moskva". Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer kazao je juče da istraga govori "nešto o značaju ovog zločina". Nemačko savezno tužilaštvo aktivira se samo ako postoji konkretna sumnja da iza nekog događaja stoji tajna služba strane sile, što bi moglo da ugrozi bezbednost države.

Hangošvilija, inače državljanina Gruzije, ubio je 23. avgusta atentator koji mu je, na biciklu, prišao s leđa i pucao u glavu. Dan kasnije nemačka policija je uhvatila građanina Rusije (49) kod kojeg je pronađeno upotrebljeno oružje.

Istraživanje koje su vodili "Špigl", "Insajder" i "Belingket" kaže da je ubica došao preko Francuske sa pasošem na ime Vadim Andrejevič Sokolov, rođen 1970. godine. Oni su smatrali i da je to lažno ime, jer ga nije bilo ni u jednoj bazi podataka. Na osnovu broja pasoša, sličnog onima koje su imali oficiri GRU (vojne obaveštajne službe), zaključeno je da je ubica bio povezan sa ruskim tajnim službama.

- Ovo je apsolutno neutemeljeno nagađanje - izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov. - Nemački mediji preuveličavaju!

Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev izjavio je juče da nema dokaza o umešanosti Rusije.

Ruska ambasada u Berlinu AP Photo Markus Schreiber

Moskva ističe da je "akcija Nemačke bila neprijateljska i neosnovana". Peskov smatra da razvoj događaja ne može da poremeti susret ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel 9. decembra u Parizu kada će se, u okviru "Normandijske grupe", razgovarati o situaciji u Ukrajini. To je juče potvrdila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pročitajte još: POTRAGA ZA RUSOM: Nemačka policija traži pomoć u rešavanju ubistva Gruzijca

- Sastajem se sa ruskim predsednikom sledeće nedelje - rekla je Merkelova na samitu NATO u Engleskoj.

- Mi smo doneli ovu odluku, jer nismo videli da nas Rusija podržava u rasvetljavanju ovog ubistva.

SLABA SARADNjA MOSKVE

U SAOPŠTENjU koje je juče izdao MIP u Berlinu i u kojem se navode detalji koji su doveli do proterivanja ruskih diplomata navodi se da vlasti u Moskvi "uprkos više puta ponovljenim pozivima sa visokog nivoa, nisu dovoljno sarađivale u istrazi ovog ubistva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije