Od malarije svaka dva minuta umre jedno dete, polovina svetske populacija i pod rizikom da bude zaražena: Zabrinjavajuće upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

Tanjug

04. 12. 2019. u 08:52

Од маларије свака два минута умре једно дете, половина светске популација и под ризиком да буде заражена: Забрињавајуће упозорење Светске здравствене организације

Ilustracija Foto: Depositphoto

SZO saopštila da je borba protiv ove infekcije u zastoju
LONDON - Malarija je bolest od koje i dalje svake godine obole milioni ljudi i od čijih posledica život izgubi oko 400.000, uglavnom dece u Africi, najviše zbog toga što je borba protiv ove infekcije u zastoju, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je upozorila da su i sredstva koja se prikupljaju protiv ove bolesti, od koje svaka dva minuta umre jedno dete, bez porasta, kao i da se polovina svetske populacija nalazi pod rizikom da bude zaražena od malarije.

Svetska organizacija je pozvala države donatore i vlade zemalja koje su najviše pogođene ovom bolešću koju prenose komarci da pojačaju borbu protiv nje.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Malarija harala i u 20. veku

"Svet je pokazao da napredak može biti učinjen. Ali napredak je značajno usporen", izjavio je stručnjak SZO za malariju Pedro Alonso.

On je svoju izjavu potkrepio podacima SZO, prema kojima je broj obolelih od malarije sa 239 miliona 2010. pao na 214 miliona 2015.

Broj smrtnih slučajeva je sa 607.000 2010. pao na 500 hiljada 2019, dodao je Alonso.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije