Tramp preti taksama od 100 odsto: Francuzi poručuju da su spremni

NovostiOnline

utorak, 03. 12. 2019. u 19:25

Трамп прети таксама од 100 одсто: Французи поручују да су спремни

Foto Tanjug / AP/Andrew Harnik

Francuska i Evropska unija saopštile su kako će biti spremne na odgovor ako se ostvari Trampova pretnja o carinama koje bi mogle da idu i do 100 odsto
Francuska i Evropska unija saopštile su kako će biti spremne na odgovor ako se ostvari Trampova pretnja o carinama koje bi mogle da idu i do 100 odsto.

Ove carine najavljene su na uvoz šampanjca, torbi i drugih francuskih proizvoda, vrednosti od oko 2,4 milijarde dolara.

Pretnja kaznenim tarifama usledila je nakon istrage američke vlade, koja je utvrdila da novi porez na digitalne usluge u Francuskoj nanosi štetu američkim tehnološkim kompanijama. Ovo će, smatra se, dodatno zategnuti trgovinski spor između Evrope i SAD.

U Londonu su se Tramp i francuski predsednik Makron rukovali, pre nego što su obojica izjavili kako se nadaju rešenju problema sa porezom na digitalne usluge.

PROČITAJTE JOŠ -  Tramp se iznervirao zbog Makrona pa osuo “paljbu”: NATO nikome nije potrebniji nego Francuskoj (VIDEO)

"Oni su američke kompanije. Oni su tehnološke kompanije. Nisu moji omiljeni ljudi, ali to je u redu, ne brinem, oni su američke kompanije. I mi želimo oporezivati ​​američke kompanije. Nije na nekome drugom da ih oporezuje", rekao je Tramp.

"Dakle, ili ćemo uspeti, ili ćemo napraviti obostrano koristan porez", dodao je, i osvrnuo se na pretnju carinama. "Porez će biti značajan. Nisam siguran da će doći do toga, ali moglo bi. "

Ovo je ponovo stavilo na ispit odnose između Trampa i Makrona, koji se sukobljavaju oko američkog jednostranog pristupa trgovini, klimatskim promenama i Iranu.

Takođe, Tramp je kritikovao i evropske saveznike, izdvajajući Makrona zbog njegovih "vrlo gadnih" komentara koji su prikazivali NATO savez kao "doživljavanje moždane smrti".

Francuski ministar finansija nazvao je carinsku pretnju neprihvatljivom, i rekao da će EU biti spremna da reaguje ako SAD uvedu nove tarife.

Evropske komisija rekla je da će se u EU svih 28 država ponašati kao jedno, i da je najbolje mesto za rešavanje sporova Svetska trgovinska organizacija.

"Odlučno ću da branim interese svoje zemlje i Evrope", rekao je Makron.B92.net

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Saša

03.12.2019. 19:55

Gledam kako se ovi svađaju sve gore i gore, trljam ruke i radujem se. Samo napred, rasturite taj Nato na paramparčad.