Pomeraju granice medicine: Stručnjaci našli način kako da olakšaju Parkinsonovu bolest

Milica Ostojić

03. 12. 2019. u 22:15

Померају границе медицине: Стручњаци нашли начин како да олакшају Паркинсонову болест

Depositphotos

Ova terapija sa ultrazvukom zahteva veoma kratko vreme boravka u bolnici i primenljiva je na veoma osetljivim pacijentima

Italija se nalazi na prvoj liniji nove miniinvazivne tehnike bazirane na ultrazvucima koja može da olakša jedan od simptoma Parkinsonove bolesti – drhtanje - i predstavlja apsolutnu novinu u takvom kliničkom aplikovanju.

Ova nada stiže iz klinike pri Univerzitetu u italijanskom gradu Akvili (u regionu Abruco) gde je jedan „trial“ stručnjaka stigao do nove granice u medicini, fokusiranjem ultrazvuka snažnog intenziteta a vođen magnetnom rezonancom, zagrevanjem do 60 stepeni i uništavanjem malog parčića moždanog tkiva pod nazivom „talamo“, redukujući odmah drhtanje ruku pacijenta i sa efikasnošću koje traje u dugom periodu.

Talamo je smešten u centru mozga, to je struktura jednaka po obliku jajastom tkivu, obuhvata različito ćelijsko tkivo nervnog nukleusa i učestvuje u funkcionisanju svih senzorijalnih sistema, osim čula mirisa i igra ključnu ulogu u željenim pokretima. Ultratalasi pogađaju direktno talame koji upravlja motornim i emotivnim informacijama.

Klinički „trial“ iz Akvile uvrstio je 39 pacijenata sa simtomima drhtanja u ovaj tretman (kako obolelim od Parkinsonove bolesti tako i onih koji imaju esencijalno drhtanje) prosečne starosti od 64,5 godina, a koji nisu imali pozitivni odgovor na klasičnu terapiju i godinama su patili od drhtanja. Od 39 pacijenata njih 37 odgovorilo je pozitivno na ovu terapiju ultrazvukom, tako što je umanjen cerebralni region sa bazom za drhtanje koje je rezultat mišićnog spazma, uopšte uzevši u rukama a koje su postale veoma invalidne kod pacijenata. Ovaj metod je veoma sigurnog rezultata i efikasan je u 95 odsto slučajeva, siguran je jer nema rizika od emoralgije ili infekcije.

Pročitajte još - Drhtanje, sporost i ukočenost ne remete um

Još jedna prednost ultrazvuka jeste neposredni efekat od ovog tretmana, koji je različit od dubinske stimulacije, a koji zahteva invazivnu intervenciju za aplikovanje u ljudskom mozgu. I još više od toga, terapija sa ultrazvukom zahteva veoma kratko vreme boravka u bolnici i primenljiva je na veoma osetljivim pacijentima, koji ne bi mogli da podnesu hiruršku intervenciju. To su i potvrde šefa ekipe koja je izvela ovu studiju dr Federika Bruno, radiologa Odelenja za Biotehnologiju i Nauku Klinike Univerziteta u Akvili.

Rezultati istraživanja Klinike iz Akvile predstavljeni su na Radiological Societry of Nort America koji je održan u Čikagu. Koliko je značajno ovo novo otkriće i primena novog metoda lečenja govore i brojke obolelih. Po proračunima Fondacije „Umberto Veronezi“ u Italiji ima oko 230.000 osoba koje pate od Parkinsonove bolesti, od toga oko 5 posto sa znacima preranog obolenja, to jest pre pedesete godine.

Kliničko aplikovanje ove tehnike za neurološke bolesti predstavlja ogromnu i apsolutnu novinu, oprobavanje je trajalo manje od tri godine, ali još malo pacijenata poznaje ovakav terapeutski način i još je veoma malo specijalizovanih centara koji mogu da ga pruže.

A video zapisi iz direktne aplikacije ultrazvuka navođen magnetnom rezonancom i istovremeno registrovanje smirivanja drhtanja ruku kod pacijenta izgleda zaista začuđujuće. Potom se registruje proces vraćanja efikasnosti ruku u svakodnevnim aktivnostima pacijenata, u donedavno nezamislivim radnjama; crtanje savršenog kruga, kvadrata ili podizanje predmeta bez ikakvog podrhtavanja ruke, presipanja vode iz čaše u čašu bez da se prospe jedna kap.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije