Tramp se iznervirao zbog Makrona pa osuo “paljbu”: NATO nikome nije potrebniji nego Francuskoj (VIDEO)

Beta

utorak, 03. 12. 2019. u 15:58

Трамп се изнервирао због Макрона па осуо “паљбу”: НАТО никоме није потребнији него Француској (ВИДЕО)

AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik na radnom doručku sa Jensom Stoltenbergom uključio se u rasprave o stanju Alijansi
LONDON - Američki predsenik Donald Tramp uključio se danas u rasprave o stanju NATO i uzvratio na tvrdnje francuskog predsednika Emanuela Makrona da je ta organizacija u stanju "moždane smrti".

Na radnom doručku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, u rezidenciji američkog ambasadora u Londonu pred sutrašnji samit lidera, Tramp je rekao da su Makronovi komentari bili "veoma uvredljivi" i da je bio "veoma iznenađen" tim primedbama.

"Čuo sam da je predsednik Makron rekao da je NATO u stanju moždane smrti. Mislim da je to veoma uvredljivo za mnogo različitih snaga", rekao je Tramp novinarima u Londonu.

U intervjuu za Ekonomist u novembru Makron je kritikovao nedovoljnu koordinaciju NATO članica oko turskih operacija u Siriji.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan odgovorio je prošle nedelje rekavši da je Makron "u stanju moždane smrti", što je izazvalo francusko-turske diplomatske razmirice pred samit.

"Nikome NATO nije potrebniji nego Francuskoj", rekao je Tramp dodajući da "iskreno, najmanje koristi (od NATO) imaju SAD".

"Kada Francuska da izjavu kao onu protiv NATO, to je veoma opasna izjava", rekao je američki predsednik.

Tramp je takođe upozorio Evropljane "da se uobliče ili će se stvari pogoršati" ukoliko blok ne razmisli o svom pristupu NATO i trgovini.

PROČITAJTE JOŠ - Makron upozorava: NATO na samrti, Evropa na ivici ponora

Kada je reč o francuskom porezu na digitalne usluge, Tramp je rekao da nepravedno diskriminiše američke tehnološke kompanije, poput Gugla, Epla, Fejsbuka i Amazona, i ponovio najavu Vašingtona da će povećati takse na francuske proizvode, uključujući sir, vino i druge proizvode.

Prema visokim zvaničnicima SAD, Trampa su Makronove opaske "veoma iznervirale".

Analitičari kažu da bi Makronove primedbe na račun NATO zapravo mogle da imaju suprotan efekat - da Tramp govori mnogo pozitivnije o stanju NATO kako bi se suprostavio negativnim Makronovim komentarima.

Ipak, uprkos pomirljivijem tonu u vezi NATO, koji je ranije kritikovao da je "zastareo" a sada kaže da je postao "fleksibilniji" i služi "velikom cilju", Tramp je ponovio zahtev Evropljanima da povećaju troškove za odbranu.

"Nije u redu da se iskorišćavaju prednosti NATO i prednosti trgovine a to je ono što se dešava. Ne možemo to dozvoliti", dodao je predsednik SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

buki

03.12.2019. 16:28

Ako SAD zaista ima toliko stete od Nato pakta, zasto jednostavno ne izadje iz njega?

Mikiboy

03.12.2019. 16:53

Francuska je uspela da se vekovima brani sama sa svojom vojskom a ako je nekome potreban NATO onda je to SAD jer da ih NATO ne stiti nikada nebi mogli ovako da se ponasaju po svetu.

Saša

03.12.2019. 17:33

Ma nemoj? Pa kako li su tolike decenije izdržali bez vas do 2008 kad ih Sarkozi strpao na zadnja vrata?

Мица Хаубица

03.12.2019. 20:05

НАТО треба само Америци јер је то касица-прасица где овце убацују лову

Rasa Ilić

03.12.2019. 20:41

NATO je po meni samo paravan da rade šta hoće a da drugi klimaju glavom.