Naoružan “do zuba”, crvenom lobanjom preti džihadistima: Rusi prvi put upotrebili novo oružje, zapadni eksperti dali ocenu (FOTO/VIDEO)

Novosti Online

02. 12. 2019. u 19:46

Наоружан “до зуба”, црвеном лобањом прети џихадистима: Руси први пут употребили ново оружје, западни експерти дали оцену (ФОТО/ВИДЕО)

YouTube

Na robotizovanom kompleksu teškom 12 tona instalirana velika količina naoružanja
Na Tviteru je objavljena fotografija ruskog multifunkcionalnog borbenog robotizovanog sistema „Uran 9“, koji je snimljen u Siriji u prvim borbenim redovima.

Kako se navodi, te pretpostavke potvrđuje karakteristična kamuflaža i mesto na kome se mašina nalazi.

Pročitajte još: Turska kupuje još raketnih sistema S-400 od Rusije: Erdogan se ne obazire na kritike iz Vašingtona

Sistem „Uran 9“ testiran je na Bliskom istoku, što je omogućilo da se otkriju i reše konstruktivni nedostaci.

U januaru je saopšteno da je ruska vojska dobila robotizovani sistem „Uran 9“, namenjen za izviđanje, direktnu vatrenu podršku vojsci, kao i uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila i druge vojne opreme.

Pročitajte još: Teroristi napali aerodrom u Hami: Sirijska vojska odbila napad dronova (FOTO+VIDEO)

Na robotizovanom kompleksu teškom 12 tona instalirani su: kompleks „Ataka“ sa protivtenkovskim raketama, reaktivni bacači plamena „Šmelj M“, automatski top 2A72 kalibra 30 milimetara i mitraljez kalibra 7,62 milimetra.

„Uran 9“ je daljinski upravljano gusenično vozilo koje spada u kategoriju terenskih borbenih bespilotnih vozila. Ovaj robot je u stanju da sprovodi inženjersko izviđanje, pogađa različite tipove ciljeva, uništi niskoleteće vazdušne mete. U kupoli se nalazi njegovo oružje: 30-milimetarski automatski top, mitraljez i raketno naoružanje, koje se sastoji od protivtenkovskih navođenih raketa ’Ataka‘, protivvazdušnih raketa ’Igla‘ i reaktivnih bacača plamena „Šmelj M“.

Zapadni eksperti su ranije ocenili da je „Uran 9“ pokazao da je u tehnološkom smislu već nastupila era bespilotnih tenkova, a da samo ostaje pitanje kako će različite armije njima raspolagati. Rusija ih je testirala i počela da ih koristi pre svih.

(rs.sputniknews.com)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

dragan

02.12.2019. 22:56

@Saša - Koliko ja znam nisu odavno nijedan vise. Ostario Svarceneger. A do sada ih ima koliko nastavaka, 3,4?

običan građanin

02.12.2019. 20:38

Znate li vi koliko ima džihadista spremnih da ubiju hrišćane? Da li ste normalni?

Anarhista

02.12.2019. 23:45

@običan građanin - Да ли ти знаш да један РС-28 може да убије милијарду џихадиста.

Miloš

02.12.2019. 23:10

Tesla je početkom XX veka dao opširan intervju za jedne novine, ti članci su prevedeni i mogu se kupiti u obliku knjige u muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U tom intervjuu Tesla je napisao da će globalni sukobi prestati onog trenutka kada sva vojna tehnika bude robotizovana, odnosno da u slučaju rata dolazi do uništenja mašina bez gubitka ljudskih žrtava. Verujem našem geniju i raduje me ova vest.