NA istoku Rusije, u Zabajkalskom kraju, u nedelju su pri padu autobusa sa mosta poginuli vozač i 18 putnika, među kojima je i dvoje dece. Povređene su još 24 osobe, od kojih četiri teško.

Vozač Sergej Kubasov (47) je izgubio kontrolu nad vozilom kada je pukla prednja guma. Autobus marke KIA je tada udario u ogradu mosta kojim je prolazio, a zatim se sa visine od šest metara stropoštao u zaleđenu reku Kuengu. Vozilo nije propalo kroz led jer je debljina ledene kore bilo čak 70 centimetara.

PROČITAJTE JOŠ: Težak udes kod Avale: Vozač automobila na mestu ostao mrtav, povređeni putnici iz autobusa prebačeni u Urgentni, višesatni zastoj u saobraćaju (FOTO)

Autobus je pao na prednji deo, a zatim se prevrnuo na krov, što je još pogoršalo pad. Samo desetak putnika je lakše povređeno i oni će biti prebačeni svojim kućama. U autobusu je bilo ukupno 43 putnika.

Putnici su krenuli iz grada Sretenska u Čitu, a do nesreće je došlo na 60. kilometru auto-puta Mogojtuj - Sretinsk - Oloči.

Prevozila ih je firma Sergeja Pnjeva, koji je iznajmio autobus od kompanije "Streljnikov" čiji je vlasnik Ivan Streljnikov (31), koji se transportom bavi od 2015. godine. U aprilu ove godine dobio je licencu za prevoz putnika, a inspekcija je nešto pre toga, u januaru, proveravala njegov autobus i nije pronašla nikakve nedostatke. Jedini problem je bio, ali on nije uticao na sigurnost, to što firma "Streljnikov" nije platila do kraja porez državi.

Vozač Kubasov je imao 20 godina vozačkog staža. Istražni organi sada proveravaju ne samo autobus, već i u kakvom stanju je bila ograda mosta koja nije mogla da zaustavi vozilo.

Na mesto nesreće vrlo brzo su stigla dva helikoptera iz Čite, koji su dovezli ekipe hirurga, traumatologa i medicinskih sestara. Takođe je brzo stiglo i regionalno rukovodstvo na čelu sa gubernatorom Zabajkalskog kraja Aleksandrom Osipovom.

Premijer Dmitrij Medvedev naredio je da se porodicama nastradalih pruži sva potrebna pomoć.

ŠOKANTNA SLIKA

NA snegu na kojem su vidljivi tragovi krvi, pored krhotina, spasioci su poređali tela 19 poginulih osoba izvučenih iz vozila. Na gomili su i stvari nastradalih putnika. U autobusu su uglavnom bili građani Sretenska.