Tomas Grej (24) jedan je od nekoliko muškaraca koji su pokušavali da savladaju napadača na londonskom mostu. U ovom napadu su ubijene dve osobe, a zločinac je identifikovan, Usman Kan.

Menadžer u turističkoj agenciji, objasnio je kako se našao u ovoj rizičnoj situaciji.

Vozio se automobilom sa kolegom, kada je video veliku gužvu na mostu i ljude koji panično trče na sve strane. Ugasio je auto i prišao mestu napada. Tada je video nekoliko muškaraca kako pokušavaju da savladaju razjarenog napadača, koji je imao dva noža u svojim rukama.

- Prišao sam i počeo da se rvem sa napadačem. Uspeo sam i pritisnuo sam mu zglob, kako bih mu istrgao jedan od dva noža koja je imao u svojim rukama. Uradio sam ono što bi uradio svaki stanovnik Londona, uprkos riziku. Pokušao sam da spasem živote građana - kaže ovaj Englez.

On je dodao i da je u jednom trenutku borbe čuo policajca kako mu govori da beži, jer je napadač opasan bombom.

- Sakrio sam se iza školskog autobusa, a onda čuo rafale. To je bila policija koja je pucala na napadača, ne bi li ga savladala - kaže Tomas.

Foto @HLOBlog

Tomas je na kraju rekao da je nakon ove rizične situacije otišao sa prijateljima u pab.

DOSIJE UBICE SA LONDONSKOG MOSTA

U 2012. godini, Kanu je presuđeno da treba da odsluži najmanje osam godina u zatvoru zbog niza počinjenih dela u okviru terorističke grupe, koja je bila inspirisana Al Kaidom koja je planirala da bombarduje Londonsku berzu.

Pušten je u decembru 2018. godine i tokom napada je nosio oznaku za praćenje.

Policija je saopštila da je njegov napad počeo u hodniku jedne zgrade, pre nego što je naleteo na Londonski most. Tamo su ga savladali hrabri prolaznici koji su se borili sa Kanom pre nego što su ga ubili naoružani policajci.

Još nije otkriven identitet ubijenih.(Telegraf.rs)