Šok na tržištu zlata: Šta je srušilo cenu i da li će se pad nastaviti

NovostiOnline

30. 11. 2019. u 13:45

Sredinom novembra cena zlata je neočekivano pala. Nekoliko dana kasnije malo se oporavila. Međutim, mediji upozoravaju da će cena dragocenog metala i dalje padati

Шок на тржишту злата: Шта је срушило цену и да ли ће се пад наставити

Foto Depositphotos

Posle iznenađujućeg pada cene zlata sredinom novembra, Sputnjik je razgovarao sa stručnjakom za tržište zlata u Štutgartu Filipom Klinkmulerom o daljim kretanjima na tržištu plemenitih metala.

Sredinom novembra cena zlata je neočekivano pala. Nekoliko dana kasnije malo se oporavila. Međutim, mediji upozoravaju da će cena dragocenog metala i dalje padati.

Cena zlata trenutno iznosi oko 1,455 dolara za uncu. Krajem avgusta je cena bila iznad 1.550 dolara.

Trenutno je oporavak cene zlata „samo relativan“, izjavio je za Sputnjik Filip Klinkmuler, analitičar tržišta zlata i ekonomski ekspert za Štutgartov investicionu konsultantsku kompaniju „Hof i Klinkmuller“.

Prema njegovom mišljenju, moguća su dva scenarija.

Ili će cena zlata i dalje padati, ili je u pitanju privremeni oporavak“, rekao je Klinkmuler.

U slučaju oporavka, cena zlata bi mogla biti između 1.500 i 1.512 dolara za uncu.

Ali generalno, spremni smo da ponovo vidimo pad cene zlata u narednim nedeljama. U svakom slučaju, to je izvesnije nego mogućnost nastavka rasta“, navodi stručnjak.

NJegova kompanija u Štutgartu prodala je većinu imovine u zlatu, ali još uvek ima rezerve.

Još uvek imamo dugoročnu imovinu u zlatu. Ako tržište sada, kao što očekujemo, pokaže srednji rast, takođe ćemo ih prodati i zauzeti drugačije pozicije, otkriva Klinkmuler.

NEIZVESNA KRETANJA NA TRŽIŠTU

On navodi da postoji još negativnih faktora koji bi mogli sniziti cenu zlata na tržištu u narednim nedeljama i mesecima.

Naša procena je da se tržište, sudeći prema kretanjima i signalima kupaca, suočava s velikom prodajom“, rekao je on.

Klinkmuler je takođe predvideo šta će se sa zlatom desiti u budućnosti.

Ne isključujemo da cena opet dostigne 1.566 dolara po unci. Međutim, isključujemo mogućnost da cena zlata poraste iznad 1.920 dolara.“

Takođe, u bliskoj budućnosti tržište će se suočiti sa „jakom korekcijom“ koja bi mogla dodatno da snizi cenu.

Stručnjak za plemenite metale odavno je svestan strukturalnih slabosti tržišta zlata. Pored toga, tržište takođe pati od „masovnog preopterećenja“. Iznenađujući pad zlata sredinom novembra bio je logična posledica toga, rekao je Klinkmuler.

Klinkmuler uverava potencijalne kupce zlata i investitore da trenutno nema smisla ulagati u novo zlato. Međutim, on savetuje vlasnicima zlata da „zadrže fizičko zlato“, ali ovaj savet zavisi od količine zlata koje vlasnici poseduju.

Svako ko poseduje puno zlata mogao bi ozbiljno da razmišlja o prodaji delova zlata u ovom trenutku i da na taj način osigura novac i ’novčani tok‘.“


rs.sputniknews.com
— Sputnik Mundo (@SputnikMundo) September 17, 2019

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ролекс.

30.11.2019. 14:41

Реална цена злата је нижа од ове,око 1300 дол.по аунцу.

Komentator

30.11.2019. 14:42

Cena zlata se u zadnje dve godine povecala preko 6 hiljada dolara po kilu a to sto neko umetno pokusava da spasi dolar ne pije vodu.Ne treba biti veliki strucnjak kad je sve tako jednostavno ... drzave se resavaju dolarskih rezervi (narocito istocne) pretvarajuci ih u zlato a ta povecana potraznja za zlatom utice na rast njegove cene i taj trend ce se nastaviti sledecih deset godina zasigurno.

Stari Srbin

30.11.2019. 15:51

jedini razlog zasto je cena na kratko pala jeste sto se na trzistu pojavilo preko hiljadu tona u jednom danu. Odkuda tamo to se ne zna.

Saša

30.11.2019. 16:03

Pre bi reko da je to pokušaj nekog da zamrsi konce onima koji uveliko dolare menjaju na zlato. Nije prvi put. Zlato ipak vredi više od onog toalet papira podržavanog čistom silom.

Bane kan

30.11.2019. 17:21

Vuciceva Srbija je nedavno otkupila tone zlata. Da su bili jos malo strpljiviji mogli su kupiti 5% jeftinije. Jer kad se Tramp i kinezi dogovore oko taksi, tj. zavrsi trgovinski rat market ce da skoci, a zlato da padne. Nisam ekonoski strucnjak ali bar toliko znam. Nema tu garancija. Da sam bio na mestu nasih, prvo bih kupio jednu tonu,pa cekao pad cena, pa jos dve, pa kad cena pridje dnu sve ostalo. Cena ce za mesec dana 5% dole, tu negde ispod 1400.

Komentator

30.11.2019. 19:01

@Bane kan - Niko ozbiljan ne kupuje zlato ispod 3 tone jer ga mora platiti 47 000 dolara po kilu nego preko 5 tona i onda mu je i do 2 000 hiljade dolara jeftinije po kilu.

Ekonomista

01.12.2019. 20:33

Vest je lažna. Cena zlata od juna i 37 evra po gramu fine golda na sajtu svetske berze je u septembru skočila na 45e što je najviši nivo u istoriji i sada je 43e. I rašće i dalje zbog poplave lažnog novca koji emituje fed u americi i ecb eu. Kapital beži u sigurne vode i nastaviće tako.