Merkelova prvi put u poseti Aušvicu

Tanjug

29. 11. 2019. u 16:35

Меркелова први пут у посети Аушвицу

Depositphotos

Merkel će biti treća kancelarka, posle Helmuta Šmita i Helmuta Kola koja će da otputuje na mesto gde su nacisti napravili logor
Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće Aušvic prvi put narednog petka, a uoči 75. godišnjice od oslobođenja tog zloglasnog logora od nacista, saopštio je danas njen portparol.


Prema pisanju nemačkog portala "Lokal", Merkel će biti treća kancelarka, posle Helmuta Šmita i Helmuta Kola koja će da otputuje na mesto gde su nacisti napravili logor nakon okupacije Poljske tokom Drugog sveskog rata.


PROČITAJTE JOŠ -Irački premijer podneo ostavku


Ona će u Aušvicu prisustvovati minutu ćutanja kod takozvanog Crnog zida, gde su logoraši bili ubijani, nakon čega će održati govor.


Najavljeno je da će događaju prisustvovati i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.


Merkelova stiže na poziv Fondacije Aušvic-Birkenau, koja obeležava deset godina od osnivanja.


Uoči posete, ona i premijeri 16 nemačkih saveznih država doniraće 60 miliona evra za finansiranje fondacije.


Logor Aušvic, sa ubijenih milion Jevreja u periodu između 1940. i 1945. godine, postao je simbol genocida nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

cika Velja

29.11.2019. 18:37

Šta ti je propaganda! !1995. dogodila se Srebrenica(naravno da ne opravdavam niti najmanji zločin)a, ali samo pre 50 godina u Aušvicu je ubijeno 1milon ljudi, ali niko to više ne pominje, taj milion je sitnica za Srebrenicu.

Prellee

29.11.2019. 18:42

Možda bi trebala da dođe i u Jasenovac da se pokloni žrtvama koje su tu. Još kad bi u to ubjedila Plenkovića, još bolje Kolindu, da i oni posjete to mjesto zločina i patnje, a da nista ne kažu, time bi napravili veliki potez za budućnost.

Мица Хаубица

29.11.2019. 20:33

треба увек писати нацистичка Немачка, јер ће за 100 година испасти да су нацисти били неки људи са Марса, који су урадили то што су урадили. Запад је склон прекрајању историје