Irački premijer podneo ostavku

Tanjug

29. 11. 2019. u 15:07

Irački premijer Adel Abdul-Mahdi izjavio je danas da će predati svoju ostavku parlamentu, nakon čega su anti-vladini demonstranti počeli da slave na trgu Tahir na kojem su se okupljali skoro dva meseca

Ирачки премијер поднео оставку

AP Photo/ Burhan Ozbilici

Irački premijer Adel Abdul-Mahdi izjavio je danas da će predati svoju ostavku parlamentu, nakon čega su anti-vladini demonstranti počeli da slave na trgu Tahir na kojem su se okupljali skoro dva meseca.


Abudl-Mahdi je ovo izjavio za iračku televiziju, dan nakon što su snage bezbednosti ubile više od 40 demonstranata, a ubrzo nakon što je irački šiitski verski poglavar Ali al-Sistani upozorio na mogućnost građanskog rata i pozvao pozvao poslanike da povuku podršku vladi, javlja AP.


Abdul-Mahdi postavljen je za premijera pre nešto više od godinu dana.


Premijer je rekao da je "s velikom zabrinutošću slušao" al-Sistanijevu propoved i doneo svoju odluku kao odgovor na njegov poziv i da bi "omogućio i ubrzao njegovo ispunjenje što je pre moguće."


Uprkos jučerašnjem krvoproliću, bezbednosne snage ubile su danas još tri demonstranta i ranile osam učesnika protesta, u južnom gradu Nasiriji, prenosi AP.


Na današnjoj propovedi u gradu Nadžaf, Al-Sistani rekao je da bi parlament, koji je izabrao vladu premijera Adila Abdula-Mahdija, trebalo da razmotri opcije koje su mu na raspolaganju.


Al-Sistani je rekao da bi demonstranti trebalo da naprave razliku između onih koji mirno protestuju i oni koji pokušavaju da izazovu nasilje, nakon što je spaljena zgrada irasnkog konzulata u Nadžafu.Iračke snage bezbednosti ubile su u četvrtak najmanje 40 antivladinih demonstranata u Bagdadu i južnim gradovima Nadžaf i Nasiriji, a nasilje se nastavilo i danas.


Najmanje 400 demonstranata poginulo je od 1. oktobra, kada su hiljade Iračana izašle na ulice Bagdada i pretežno šiitskih južnih provincija protestujući proticv korupcije, loših institucija i nedostatka radnih mesta. Snage bezbednosti koristile su bojevu municiju, suzavac i dimne bombe za razbijanje demonstracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)