Jagma malih investitora za Aramko, upisali 10,2 milijardi $

Tanjug

28. 11. 2019. u 23:46

Јагма малих инвеститора за Арамко, уписали 10,2 милијарди $

AP Photo/Richard Drew

Nalozi malih individualnih investitora za upis akcija na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) Saudi Aramka premašili su ponudu dostigavši 38,1 milijardu saudijskih rijala (10,2 milijarde dolara)
Nalozi malih individualnih investitora za upis akcija na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) Saudi Aramka premašili su ponudu dostigavši 38,1 milijardu saudijskih rijala (10,2 milijarde dolara), saopštila je danas brokerska kuća "Samba Kepital", koja je glavni menadžer IPO-a.

Saudijski državni naftni džin planira da proda vlasnički udeo od 1,5 odsto, odnosno oko tri milijarde akcija, pri čemu je izrazio očekivanje da će najmanje jednu trećinu prodaje pokriti mali individualni investitori, koji su imali rok do danas da se prijave, prenosi Rojters.

Sa indikativnom cenom od 30-32 rijala, vrednost ovog IPO-a dostiže čak 96 milijardi rijala (25,6 milijardi dolara), što kompaniji donosi tržišnu vrednost od 1.600 do 1.700 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ - NAPAD DRONOVA: Srce naftnog postrojenja Aramka oštećeno u napadu (VIDEO)

Ovo će biti najveći svetski IPO ako dostigne 25 milijardi dolara, koliko je ostvarila kineski grupa Alibaba 2014. godine.

Oko 4,17 miliona malih ulagača upisalo je kupovinu 1,19 milijardi akcija Aramka do danas u 12:00 časova, "ubrizgavši" 6,13 milijardi rijala više od iznosa potrebnog za potpuno pokriće emisije, navodi se u saopštenju "Sambe".

Upis će se nastaviti do četvrtka u ponoć, a konačni rezultati će, kako se dodaje biti objavljeni u petak.

Rojters prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da suvereni fondovi Abu Dabija i Kuvajta nameravaju da investiraju u akcije Aramka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije