Snimak članova Predstavničkog doma u Japanu koji probaju svoje šlemove u slučaju katastrofe privukao je veliku pažnju na društvenim mrežama i postao predmet podsmeha. Svima je za oko zapao neobični dizajn sigurnosne opreme.

Svaki poslanik imao je ispod sedišta sklopivi šlem, koji su stavili na glavu prilikom vežbe u slučaju zemljotresa ili neke druge katastrofe, piše Raša.

Tokom sednice poslanici su učili kako da koriste šlemove, čiji je bizaran izgled postao predmet podsmeha. Vežbu je vodio predsedavajući Tadamori Ošima.

Na društvenim mrežama mnogi su ismevali neobični dizajn šlemova, govoreći da izgledaju kao u filmovima "Ratovi zvezda".

Međutim, ova vežba nije bez osnova: Japan je pogodio zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale u oktobru, pre nego što je udario tajfun Hagibis.

Smešten u Vatrenom pojasu Pacifika, Japan je sklon seizmičkim aktivnostima, uključujući vulkanske erupcije i zemljotrese.

Zemlja još uvek živi pod spektrom zemljotresa u Tohoku 2011. godine, koji je pokrenuo cunami koji je izazvao rušenje nuklearne elektrane Fukušima, najteže takve katastrofe od incidenta u Černobilju.(Telegraf.rs)