Ohrabrujuća poruka predsednice EK Ursule fon der Lajen: Zapadnom Balkanu su otvorena vrata

Goran ČVOROVIĆ

28. 11. 2019. u 08:15

Охрабрујућа порука председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен: Западном Балкану су отворена врата

Foto: EPA-EFE-P-SEEGER

Evropski parlament odobrio sastav evropske vlade
PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA


MORAMO našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da pokažemo da delimo isti kontinent, istoriju, kulturu. A delićemo i istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena.

Tim rečima, koje su propraćene aplauzom evroposlanika, obratila se juče nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pred Evropskim parlamentom u Strazburu, koji je 461 glasom "za", uz 157 "protiv" i 89 uzdržanih, dao zeleno svetlo za početak rada novog saziva evropske izvršne vlasti.

Novi saziv Evropske komisije stupiće zvanično na dužnost 1. decembra, uz mandat od pet godina.


PROČITAJTE JOŠ -Merkel: Održavanje NATO od izuzetnog je značaja za Nemačku


Obraćajući se pred poslanicima, Ursula fon der Lajen je istakla da EU nisu samo stranke i politika, pravila i regulative, tržište i valute, već da je, iznad svega, reč o ljudima ujedinjenih oko slobode, vrednosti i bolje budućnosti.

Ona je najavila transformaciju EU u sledećih pet godina koja će dotaći svaki deo društva i privrede.

Kao prva žena na ovoj funkciji, istakla je da je među komesarima postignuta gotovo potpuna rodna ravnopravnost i najavila da će ona biti postignuta na svim nivoima upravljanja do kraja mandata ove EK.

Sastav Komisije je ocenila kao izvanredan i poručila da će to biti tim koji će da radi za dobrobit Evrope.

Hrvatski evroposlanik Tonino Picula imenovan je za izvestioca EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita koji treba da bude održan u Zagrebu u maju sledeće godine, a njegova uloga biće da izradi preporuke s ciljem da se da novi zamah procesu proširenja i otvore pretpristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Finkinja Juta Urpilainen biće komesarka za međunarodno partnerstvo, Mađar Oliver Varhelji komesar za susedstvo i proširenje, a Slovenac Janez Lenarčič za upravljanje krizama.

- Ovo je geopolitička komisija koju sam zamislila i koja je hitno potrebna Evropi - istakla je predsednica EK. Ona je poručila da živimo u svetu konfrontacija i unilateralizma, dok milioni ljudi protestuju na ulicama, tražeći više demokratije.

Navela je i da EU deli sudbinu sa svojim transatlantskim partnerima, iako u tim odnosima, bez sumnje, postoje problemi.

- Možemo da oblikujemo bolji globalni poredak. I to je ono što žele evropski građani - naglasila je.


VUČIĆEVA ČESTITKA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče novom sazivu Evropske komisije, uz poruku da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, da ćemo kao zemlja kandidat uvek biti pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i da se nada da će naš evropski put biti realan i ostvariv, a naše reforme adekvatno vrednovane.


PICULA O MAKRONU

Tomino Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron napravio grešku što je blokirao otvaranje pregovora s ove dve zemlje i naglasio da je nova predsednica EK Ursula fon der Lajen u svom obraćanju juče na samom počeku jasno istakla perspektivu Zapadnog Balkana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Marko

28.11.2019. 08:21

A mi smo debili pa smo srecni cak i kada znamo da nas lazu, kao sto to rade sve ove godine.Na referendumu cu biti prvi protiv ulaska Srbije u tu raspalu i trulu druzinu

Saša

28.11.2019. 08:38

Kao prvo, Frau Fon, niste nam vi nikakvi prijatelji. U politici čak i ne postoje prijatelji, to nije princip od juče. Kao drugo, naša i vaša istorija nemaju ničeg zajedničkog. Vi ste skoro sve bivše kolonijalne države, zasnovane na porobljavanje drugih, i sad isto tražite da bi se održale, a Srbija nije nikad nikog ni napadala ni porobljavala ni pljačkala. A što se kulture tiče, ista stvar. Pogotovo danas, kad ni sami više ne znate šta ste ni ko ste, ni ko pije ni ko plaća.

realist.

28.11.2019. 08:47

Ove nemice ce Satreti Evropu, njih treba skinuti sa vlasti dok nisu doneli ceo svet da zivi od Socijale a svoj narod skuplja flase po kontejnerima.

stevo

28.11.2019. 10:05

Pod hitno da se pise druga istorija.@Prijatelji sa zapadnog Balkana...@, ne lipsi magare do zelene trave, Nemica je to ortodoksna, sve uzimati sa velikom rezervom, licemeri su to do zla boga.Sve to treba imati na umu kad se sa njima radi i razgovara.