Rim – Specijalno za "Novosti"


Posle pada mosta "Morandi" u Đenovi avgusta 2018. godine i 43 žrtve Ligurija je ponovo na kolenima zbog pada dela nadvožnjaka na autoputu Torino – Savona i pravim čudom tog časa tu se nije se našlo nijedno vozilo, a rezultat je zatvaranje dve putne arterije u jednom danu zbog opasnosti od pada još jednog nadvožnjaka, te je tako u ovom času Ligurija izolovana.


Šta je uzrok pada nadvožnjaka na putu Torino – Savona, prve procene stručnjaka su da je to udar ogormne mase blata koje se obrušilo sa okolnog terena, težine od oko 30.000 kubnih metara materijala, sa visine od 300 metara tako da kada se pomnožila količina, visina i brzina pada mase od 20 metara u sekundi - od težine udara urušili su se stubovi nosači nadvožnjaka.


Apeninsko poluostrvo veoma je osetljivog i poroznog terena, sabrani podaci su istinski alarmantni, 16,6 odsto celokupne teritorije je pod rizikom od klizišta, odrona, poplava, u Lepoj zemlji odroni su evidentirani na 23.700 kvadratnih kilometara, što je veličina jednog regiona kao što je Ligurija.


Posle urušavanja mosta Morandi "Unija italijanskih Provincija" napravila je i predstavila sliku čitave italijanske teritorije gde je urgentno da se proveri zbog raznih vrsta i nivoa oštećenja gotovo 6.000 mostova, nadvožnajka, tunela, ali ništa nije preduzeto. I ponovo je Unija 4. avgusta ove godine zatražila da se pregleda više od 30.000 većih ili manjih putnih struktura, a za nekoliko sedmica će predati Ministarstvu za Infrastrukture kompletnu sliku gde postoji vanredno stanje i neophodnost da se interveniše, na 5.931 struktura, s nadom da će stići neophodna sredstva za to; u protivnom opet ništa.

Stanje alarma očigledno se podigne kada se nešto uruši, jer ovog časa nedostaju i kadrovi koji treba da budu angažovani za taj posao, tehničari, inženjeri, projektanti, specijalizovano osoblje.

Pročitajte još: POGLEDAJTE: Neviđen snimak urušavanja mosta u Đenovi (VIDEO)

Inije alarmantno stanje samo zbog onoga što se desilo već i zbog onoga što se najavljuje za naredne dane, meteo izveštaj nije ni malo ružičast i opet stižu crni oblaci i nevreme sa severa Italije, a samo u dva protekla dana bilo je 2318 intervencija u Pijemonte, Liguriji i Kampaniji, samo u Liguriji gotovo 1000.

Blato, voda, odroni, presecanje puteva, nabujale reke, postradalo i iseljeno stanovništvo, štete po ekonomiju, istinski je bacilo na kolena Italiju, već je u više regiona zatraženo proglašavanje vanrednog stanja. Sveukupna šteta će tek da se računa, ova iz prethodna dva dana već se meri cifrom od 330 miliona evra.

Franco Bolzoni ANSA via AP

AP PhotoAntonio Calann