Najmanje sedam osoba je nastradalo u poplavama koje su izazvale obilne kiše koje su pogodile francusku i italijansku rivijeru i zapadne delove Grčke, saopštili su zvaničnici.


Na francuskoj rivijeri pojedini putevi su zatvoreni, a u Italiji nivo reka još je u porastu, preneo je AP.

Administracija francuskog regiona Var saopštila je da su četiri osobe nastradale, uključujući bračni par u 70-im godinama iz prestonice parfema Grasa, čiji je automobil bio potopljen.

Jedna osoba je nastradala nakon što je francuski brod za spasavanje potonuo na Mediteranu, a četvrta osoba je pronađena mrtva u automobilu.

Na severu Italije, pronađena je mrtva žena nakon što je nabujala reka Bomida "odnela" njen automobil.

Spasioci pretražuju i da li ima eventualnih žrtava nakon urušavanja dela autoputa, prouzrokovanog klizištem u blizini poplavljenog grada Savone.

U Grčkoj su tela dvojice muškaraca, za koje se veruje da su turisti, pronađena kasno sinoć u blizini luke Antirio, 250 kilometara zapadno od Atine, nakon što je nevreme zahvatilo jedrilicu na kojoj su bili.


U međuvremenu, nivo italijanske reke Ticino u lombardijskom gradu Pavia nastavlja da raste, zbog čega se na ulicama nalazi 15 centimetara vode, a pojedini žitelji su evakuisani.

U Francuskoj nivo reka polako opada, ali mnoge porodice koje su evakuisane ne mogu da se vrate u svoje domove, dok vlasti rade na čišćenju puteva i popravci električnih vodova.

Pročitajte još: Venecija ponovo pod vodom


U Grčkoj na stotine domova je poplavljeno nakon noćašnje oluje koja je pogodila područja zapadno od Atine.

Olujna kiša i klizišta su uslovili zatvaranje autoputa koji povezuje grčku prestonicu

sa lukom Patras.


Vigili del Fuoco via AP


Najgore je poplavljen rizort Kineta, gde su se pojavila klizišta zbog obližnje šume koja je oštećena u šumskim požarima.

Nekoliko desetina ljudi zaglavljenih u sutomobilima i poplavljenim kućama spasila je vatrogasna služba.