Odnos francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi "Njujork tajms".


PROČITAJTE JOŠ: Potop u Kanu i Nici, palo kiše koliko padne za tri meseca!: Dve žrtve, više nestalih, veliko nevreme zahvatilo jugoistok Francuske (FOTO/VIDEO)

"Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja", rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnevne reakcije u savezu, preneo je sinoć "Blic".

U intervjuu "Ekonomistu" francuski predsednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo "moždanu smrt", da bi Merkel odmah posle toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime, podseća "Njujork tajms".

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

"Odnosi Francuske i Nemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživela takvu ogorčenost i nerazumevanje", izjavila je Klaudia Major, analitičar bezbednosti pri Nemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbednost.


PROČITAJTE JOŠ: Štrahe nudi povratak na čelo stranke: Bivšeg lidera slobodaraca demonstranti dočekali aplauzom (VIDEO)

Kao ambiciozan francuski predsednik s gotovo kraljevskim ovlašćenjima, Makron sve više gubi strpljenje zbog usporenog pragmatičnog pristupa Angele Merkel, nemačkog federalizma i koalicione vlade, ismatra Major.

Njegova želja, "na njegov nestrpljiv i gotovo nervozan način", da "predvodi i remeti" u sukobu je s nemačkim sistemom, koji je veoma usporen tokom poslednjeg mandata Angele Merkel i u trenutku kada koalicija nastoji da preživi, dodala je ona.

Nemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi "Njujork tajms", podsećajući da je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) u sredu na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomesti "nedostatak političke diskusije u savezu".