OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ - PARIZ

STRAVIČNE poplave na jugoistoku Francuske odnele su najmanje dva života, više ljudi se vode kao nestali dok je stotine kuća pod vodom. Načinjena je ogromna materijalna šteta.

Na pojedinim mestima za 36 sati palo je kiše koliko obično padne za tri meseca! U najugroženijim zonama potučeni su rekordi, jer je po kvadratnom metru palo čak između 280 i 350 litara vode. U Kanu se s neba u roku od dan i po u proseku sručilo 144 litra kiše. U Draginjanu je za isto vreme palo kiše kao za mesec i po u običnim uslovima, a slično je bilo u Frežisu i drugim mestima.

Mnoge reke su se izlile. Auto-put broj osam koji prolazi mediteranskom obalom je bio zatvoren, a u nedelju je i dalje na dva mesta bila u prekidu pruga od Tulona do Nice, i od Nice do italijanskog pograničnog mesta Ventimilja.

Oko 4.500 domaćinstava je ostalo bez struje u najviše pogođenim departmanima Var i Primorski Alpi, naročito u poznatim letovalištima Frežis i Sen Trope.

Spasioci su za vikend dobili hiljade poziva. U preko dve hiljade intervencija, evakuisano je blizu 1.700 ljudi. Oko 170 stradalih moralo je da bude izvučeno helikopterima. U poslednji čas je spaseno stotinak ljudi. Nekima, nažalost, nije bilo pomoći.

PROČITAJTE JOŠ - Raste nivo vode, moguće poplave: Šta se događa sa Jadranskim morem?

U nedelju su pronađena tela dveju žrtava. Jedna od njih je osoba stara oko četrdeset godina, koja je učestvovala u spasavanju, kada se prevrnuo čamac u kome su bila tri žandarma i troje civila, u mestu Mij u deparmanu Var. Iz vode je izvučeno i beživotno telo muškarca starog oko pedeset godina, zarobljenog u sopstvenom automobilu, u mestu Kabas, u istoj oblasti.

Istovremeno, više osoba se vode kao nestale. Potraga se nastavlja za čovekom starim 77 godina koji je po jakoj kiši izašao na ulicu u mestu Sent Antonen. Dve starije osobe su krenule kolima iz Grasa u Taneron gde je po kvadratu palo 280 litara kiše, da posete sina i javile su mu se s porukom da moraju da se vrate kući. Od tada od njih nema ni traga ni glasa.

Foto EPA-EFE-SEBASTIEN NOGIER

Za vikend su se odvijale prave drame. U mestu Kanj na Moru tridesetak spasilaca su jedva izvukli čoveka iz smrskanog automobila na koji je palo oboreno stablo.

Čitavi predeli, polja lavande i vinogradi, prekriveni su blatnjavom, crvenom vodom, a na snimcima iz vazduha vide se krovovi kuća. Zabrinjavajuća situacija je i u departmanu Pij de Dom. Osiguravajuća društva imaju pune ruke posla.

- Treba prihvatiti da živimo s rizikom u odnosu na prirodne katastrofe - poručio je ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner i pozvao na nacionalnu solidarnost.

Građani iz regiona su pozvani da ostanu u zaklonu i ne koriste automobile. Kiše se najavljuju i cele ove nedelje.

Foto EPA-EFE-SEBASTIEN NOGIER

U ALPIMA PRETNjA I OD LAVINA

Crveni alarm je upaljen i na višim kotama, gde sneg veje bez prestanka. Na pojedinim mestima je za dan i po palo između metar i 1,40 metara snega. U ovom delu Južnih Alpa pojavio se i rizik od lavina.