GRUPA službenika vojne obaveštajne službe Austrije upozorava na situaciju u toj ustanovi, navodeći da se u toj instituciji uspostavlja desničarska mreža.
Pripadnici vojne službe tvrde da su izloženi mobingu, da se sprovodi ilegalno nadziranje zaposlenih, sprovode se nedozvoljene istrage i ukazuju na obaveštajne operacije koje su bile neuspešne.

Jedan deo optužbi usmeren je na istragu protiv desničara.

PROČITAJTE JOŠ: Političar zavezao psa za auto i vukao ga putem: Životinja imala potpuno zguljene šape i mnoge rane po telu (VIDEO)

Vojna obaveštajna služba ima zadatak da štiti vojsku Austrije, odnosno pazi da neonacisti ili islamisti ne budu obučeni da rukuju oružjem, ili se infiltriraju u oružane snage.

U Nemačkoj, na primer, tamošnja služba istraživala je informacije o desničarsko-ekstremnim vojnicima i policajcima koji se umrežavaju preko društvenih mreža i imaju svoje liste neprijatelja.

Na to je i austrijska vojna služba intenzivirala svoju istragu i pritom se skoncentrisala pre svega na pokrajinu Štajersku.

Obaveštajna služba strahuje da u redovima takozvanih "odbrambeno-političkih udruženja", postoje desničari.

Tako je udruženje vojnih padobranaca "Ostarihi" bilo predmet istrage i nemačkih vlasti, pošto su najmanje dve osobe bile deo sumnjivih čet-grupa, a i učestvovali su na desničarskom maršu.

PROČITAJTE JOŠ: Pirati traže veliku sumu novca kako bi oslobodili otete pomorce: Novi detalji otmice u Africi

Udruženje je te optužbe negiralo, a njegov predsednik Jozef Paul Puntigam, koji je brigadir u austrijskoj vojsci, zajedno sa predsednikom Slobodarske partije (FPO) u Štajerskoj Mariom Kunasekom je 2015. predstavio koncept zaštite granice.
Kada je Kunasek postao ministar odbrane, to udruženje postalo je relevantno i dobilo je mogućnost da koristi vojnu infrastrukturu, što je iritiralo vojne obaveštajce.