Gorbačov polemiše sa Putinom: Bivši i sadašnji moskovski lider različito vide uzroke raspada SSSR-a

Branko VLAHOVIĆ

petak, 22. 11. 2019. u 18:23

Горбачов полемише са Путином: Бивши и садашњи московски лидер различито виде узроке распада СССР-а

Foto EPA - Itar TASS / Vladimir Rodionov

Poslednji sovjetski lider za raspad velike države krivi nacionalizam baltičkih republika, dok sadašnji stanovnik Kremlja ističe u prvi plan neefikasnost tadašnje ekonomske politike i prazne prodavnice

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

OSTARELI sovjetski lider Mihail Gorbačov (88) i dalje želi da bude ne samo na ruskoj već i svetskoj političkoj sceni pa povremeno javno daje savete ili polemiše sa najuticajnim svetskim političarima. Minulih dana Gorbačov je polemisao sa Vladimirom Putinom i izneo svoje neslaganje sa njim oko uzroka raspada SSSR-a.

Na investicionom forumu "Rusija zove" Putin je kazao da se SSSR nije raspao zbog rasta nacionalizma u tri baltičke republike, već zbog neefikasnosti tadašnje ekonomske politike pa je došlo do kolapsa u socijalnoj sferi što se odrazilo i u sferi politike.


PROČITAJTE JOŠ: Posada MiG-31 otkrila je "uljeza" koristeći svoje radare: Ruski presretači uvežbavali presretanje i praćenje

Gorbačov misli sasvim drugačije i uzrok raspada SSSR-a vidi u tome što se u tadašnjim saveznim republikama pojavilo "samostalno državno shvatanje". On dodaje da se o tome nije uvek vodilo računa.

U više intervjua Vladimir Putin je govorio da mu je žao kao i mnogim drugim što se raspao SSSR. On je to nazvao "tragedijom dvadesetog veka". I Putin smatra da je SSSR trebao da se demokratizuje. Nije sporno ni to da je u tri baltičke zemlje nacionalizam tinjao i za vreme postojanja SSSR-a i da je velik broj tamošnjeg stanovništva smatrao da ih je Staljin prisilno uvukao u sovjetsku državu. Tih razgovora se seća i pisac ovih redaka za vreme novinarskih putovanja po Baltiku.

Nekada vrlo popularan na Zapadu Mihail Gorbačov, koga su tamo zvali Gorbi, izgleda da je zaboravio kako su u njegovo i Jeljcinovo vreme izgledale prodavnice. Reč "deficit" je bila vrlo česta u razgovoru običnih ljudi. Nestašica roba široke potrošnje je išla na ruku onima koji su tvrdili da će se bolje živeti ako budu imali svoju državu. U takvoj atmosferi u svim višenacionalnim državama kad pritisnu ekonomske nevolje počnu priče na temu ko živi na tuđoj grbači.

Stariji se sigurno sećaju da se o tome govorilo i pre raspada Jugoslavije.

Na ekonomske i socijalne probleme u SSSR-u bitno su uticala dva momenta. Niska cena nafte - barel se spustio do deset dolara - i veliki vojni troškovi. Osim pravljenje raketa umesto kobasica, Sovjeti su vodili i dugogodišnji rat u Avganistanu.

Nezadovoljstvo građana zbog ekonomskih problema iskoristio je Boris Jeljcin koji se dočepao glavne fotelje u Kremlju ali se situacija još više pogoršavala jer je on dozvolio veliku pljačku državne imovine. Jeljcin je stalno pričao o demokratiji ali je u prodavnicama bilo sve manje hrane. Zato je bio dobio nadimak "otac gladne demokratije".


PROČITAJTE JOŠ: Kijev zatvara ventile za ruski gas: Evropa od januara prestje da dobija "plavo gorivo" preko Ukrajine?

Kad se sve to zna sasvim je razumljivo zašto Putin smatra da je rešavanje ekonomskih i socijalnih pitanja prioritet od kojeg zavisi i budućnost Rusije. Narod želi da živi pristojno i nikakve priče o demokratiji neće pomoći ako frižideri budu prazni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Tarabic

22.11.2019. 18:45

Trenutno u Srbiji važi Jelcinova filozofija prodaj rasprodaj a korupcija kao dobar dan.

Bacuska

22.11.2019. 18:57

@ - Neznam, kako nije sramota Gorbacova da se uopste pojavi pred Ruskim narodom, i da polemise sa VELIKIM VLADIMIROM !!! ???? Upravo citam Feljton u Novostima o rusenju Berlinskog zida 1990. godine,i ujedinjenju Nemacke ! Gorbacov je proglesen "POCASNIM GRADJANINOM " Zapadne Nemacke, kao najzasluzniji za pad zida!!! Sitna, prodana dusa, koja je izvrsavala naredjenja Amera, a posle njega dosao je pijani Jelcin i "bacili su Rusiju na kolena". Srecom dodje Vladimir i vrati joj ponos !!!!

Miso.Pec

22.11.2019. 19:26

Odakle pravo ovom uništitelju SSSR-a i umalo i Rusije da se uopšte pojavljuje u javnost a kamoli da polemiše sa gospodinom Putinom.

Saša

22.11.2019. 19:56

Pa nije samo "počasni građanin" Nemačke. Pored toga je i jedini Ruski(sovijetski) rukovodioc sa više stranih nego domaćih nagrada, među kojima i nagrada američkog kongresa za "posebne zasluge američkom narodu". I još pored toga, zna da ne sme da se usudi da kroči na Rusko tlo. Niko mu nije javno zabranio, al zna dobro šta ga čeka, i to nisu medalje. Pa sad još kad i kad riga, da vidi svet da je još živ.

Мица Хаубица

22.11.2019. 20:00

три човека се запила на дачи у некој шуми, веселили и разбуцали СССР

Spooky

22.11.2019. 20:19

Ocitno da je Gorbacovu ponestalo dolara koje je potrosio dobivajuci od SAD... pa krenuo u javnost nebi li sta jos ucario.

Goran

22.11.2019. 20:24

Mi smo imali Gorbačova pa zatim više varijanti Jelcinja i sad imamo Raspućina a kad ćemo i mi imati Putina videćemo...