Treba li da brinemo za Srbe u Hongkongu? Profesor Škorić otkriva kakvo je stanje posle evakuacije naših studenata

M. STANOJKOVIĆ

21. 11. 2019. u 09:04

Треба ли да бринемо за Србе у Хонгконгу? Професор Шкорић открива какво је стање после евакуације наших студената

AP Photo Ng Han Guan

Dr Marko Škorić, koji je pomogao našim akademcima u nevolji, za "Novosti"

SRPSKI studenti koji su se našli u središtu sukoba između policije i demonstranata u neredima u Hongkongu uspešno su evakuisani i vratili su se u Srbiju. Ipak, taj njihov boravak od razbuktavanja nereda na ulicama Hongkonga i u okviru studentskog kampusa do povratka, ne bi prošao tako kako jeste da im se u nevolji nije našao profesor na katedri za medije i komunikacije na City University dr Marko Škorić, naše gore list.

Pročitajte još: Prva izjava po povratku iz Hong Konga: Anđela (20) otkriva kakva je situacija posle nasilja na protestima

Profesor Škorić nije želeo da pridaje značaja tome koliko je našim studentima bila od pomoći njegova prisutnost u momentu kada se nađu u tako ozbiljnoj situaciji u stranoj zemlji. Ipak, za "Novosti" je kratko prokomentarisao tamošnja dešavanja.

- Situacija u Hongkongu je dosta napeta, sa tendencijom pogoršanja - objašnjava prof. dr Škorić. - Ipak, srpski državljani sa kojima sam u kontaktu nisu ugroženi, tako da zasada ne treba brinuti. Naši studenti su svi bili dobro dok su bili ovde i ponašali su se vrlo zrelo i odgovorno.

Pročitajte još: Avion sa srpskim studentima iz Hong Konga sleteo u Beograd: Roditelji konačno zagrlili svoju decu posle drame na protestima (FOTO/VIDEO)

Reči hvale za profesora Škorića, ima i studentkinja programiranja na City University Anđela Bašić iz Beograda (20), koja je u ponedeljak doputovala u Srbiju:

- Profesor Škorić, kao i profesor Aleksandar Đorđević su divni ljudi, koji su nas srdačno dočekali i prošle godine kada smo tek stigli u Hongkong - prepričava Bašićeva za "Novosti". - Organizovali su sa nama Prvi maj, Uskrs, a u ovoj situaciji su samo potvrdili kakvi su ljudi.Iako je naša sagovornica bila smeštena kod drugarice po iseljenju iz studentskog doma, kako su joj prepričale kolege, profesor Škorić potrudio se da naše studente ugosti i izmesti iz centra opasnih dešavanja.

- Nije mogao sve da smesti kod sebe, jer nas ima mnogo, ali se potrudio da barem većinu preko dana ugosti - navodi Bašićeva. - Pravili su roštilj, učinio je sve da budu van opasnosti.

Kako nam je na aerodromu ispričao jedan od roditelja, profesor Škorić našao im se tamo i okupljao ih na jednom mestu, kako bi izašli iz poprišta nasilja i sukoba.

- To je za nas roditelje bila olakšavajuća okolnost, jer je uz njih sve vreme bio profesor iz naših krajeva. On ih je sklonio na sigurno - rekla je Dragana Stojanović, majka studenta Mihaila.


O dramatičnosti situacije iz koje su srpski studenti uspeli da se izvuku, Bašićeva govori kao o istorijskom momentu za Hongkong.

- Situacija u Hongkongu je istorijski momenat za taj grad, a iako nismo bili direktno uključeni, za nas kao strance, i nekoga kome njihova država daje stipendije, najbolje je bilo da se izmestimo odatle - navodi Bašićeva.

Po povratku u Srbiju, studenti su izrazili želju da se vrate u Hongkong kada se situacija normalizuje. Kako su nam rekli, u planu je da se fakultet vrati u redovno stanje do početka sledećeg semestra, sredinom januara.

- Kao što je za tri dana sve buknulo, a da fakultet, od modernog i neverovatno uređenog, bude u potpunosti demoliran, isto toliko brzo može da se vrati u prvobitno stanje - kaže nam svedok hongkonških dešavanja Anđela Bašić.

STRUČNjAK

PROFESOR dr Marko Škorić je vanredni profesor na katedri za medije i komunikologiju City University. Bio je profesor asistent na odeljenju za komunikacije i informatiku na Univerzitetu u Singapuru. Diplomirao je na koledžu u Londonu, a doktorirao je komunikologiju na Univerzitetu Mičigen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije