Bolivija ponire u haos: Sve više mrtvih u sukobima sa vojskom, nestašice hrane i goriva

Beta

20. 11. 2019. u 19:52

Боливија понире у хаос: Све више мртвих у сукобима са војском, несташице хране и горива

Foto EPA-EFE Juan Carlos Torrejon

Policajci i vojnici su pratili tankere s benzinom od rafinerije kada je došlo do sukoba
Broj stradalih u operaciji bolivijskih bezbednosnih snaga na deblokadi rafinerije od pristalica doskorašnjeg predsednika Eva Moralesa povećan je na šest, saopštile su danas vlasti.

Kancelarija javnog branioca objavila je broj stradalih danas, dan pošto je došlo do nasilja u gradu El Alto, blizu glavnog grada La Paza.

Pročitajte još: Bolivija: Akcija kod postojenja za gorivo, stradala jedna osoba

Policajci i vojnici su pratili tankere s benzinom od rafinerije, pošto je u nekim bolivijskim gradovima došlo do nestašice hrane i goriva.

Demonstranti su pokušavali da dignu u vazduh rafineriju eksplozivom, što je moglo da dovede do "velike tragedije", rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Bolivije Fernando Lopes.

Pročitajte još: Bolivija "gori": Snage bezbednosti pucale na pristalice Eva Moralesa, osam mrtvih, desetine povređenih (VIDEO)

Bolivija je pogođena teškom političkom krizom od predsedničkih izbora 20. oktobra, na kojima je, prema proceni Organizacije američkih država (OAS), bilo ozbiljnih neregularnosti. Morales je podneo ostavku 10. novembra pod pritiskom demonstranata i vojske i sklonio se u Meksiko, ali njegove pristalice ne prihvataju prelaznu vladu.

Samoproglašena predsednica Bolivije Henin Anjes rekla je danas da planira da raspiše nove izbore, posle pogibije najmanje 30 osoba u sukobima u poslednjih mesec dana.

Morales, prvi predsednik Bolivije indijanskog porekla, kazao je danas da želi da se vrati u zemlju i da bi, ako mu bude dozvoljeno, pomogao da se dijalogom dođe do obnove mira.

Na konferenciji za novinare Morales je naveo da je on izabrani predsednik Bolivije, što tvrdi od izbora 20. oktobra uprkos navodima o prevari, ali je dodao da bi pozdravio raspisivanje novih izbora.

Anjes je ranije rekla da bi Morales mogao da bude procesuiran zbog izborne prevare ako se vrati u domovinu.

Visoki zvaničnik prelazne vlade Arturo Muriljo kazao je da je Morales kriv za podsticanje na pobunu, pošto je navodno ohrabrivao pristalice da se suprotstavljaju novim vlastima postavljanjem blokada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)