Novi napad Izraela na Siriju: Na udaru elitne iranske jedinice, skladište oružja i vojne baze

D. D. S.

20. 11. 2019. u 10:27

Нови напад Израела на Сирију: На удару елитне иранске јединице, складиште оружја и војне базе

Foto Twitter@IAFsite

Izraelska vojska kaže i da su njeni bombarderi pogodili više položaja iranske elitne jedinice Kuds, uključujući rakete zemlja-vazduh
IZRAELSKA vojska saopštila je da je pogodila nekoliko iranskih položaja kod Damaska i navela da je izvela udar "širokih razmera" kao odgovor na raketu ispaljenu prethodnog dana sa Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela. Sirijski državni mediji objavili su da su ubijena dva civila, da ima ranjenih, kao i da je njihova protivvazdušna odbrana oborila većinu projektila iznad Damaska.

PROČITAJTE JOŠ - IZRAEL NASTAVLjA SA NAPADIMA: Oboreni projektili na jugu Sirije

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je, istovremeno, da su 23 osobe poginule, a da je među žrtvama 15 osoba koje nisu Sirijci i da su neki od njih Iranci. Dodaje se da su dve osobe poginule od udara šrapnela izraleske rakete koja je pogodila kuću u gradu Sasa, jugozapadno od Damaska.

Izraelska vojska kaže i da su njeni bombarderi pogodili više položaja iranske elitne jedinice Kuds, uključujući rakete zemlja-vazduh, skladište oružja i vojne baze. Uz to, navode i da su uništili nekoliko sirijskih protivvazdušnih raketa. Tel Aviv tvrdi da je raketni napad sa Golanske visoravni "još jedan dokaz svrhe iranskog prisustva u Siriji".

PROČITAJTE JOŠ: Sirija: Oboren vojni avion, poginuo pilot

Izrael je, inače, izveo stotine vazdušnih udara u Siriji od početka građanskog rata u ovoj zemlji, koji je izbio 2011. godine. Cilj im je, kako se navodi, da se spreči "vojno ušančenje" Irana u Siriji, kao i da se blokira isporuka iranskog oružja libanskom Hezbolahu. Ova poslednja akcija je do sada najveći izraelski napad.

Ilustracija Foto Twitter @Liam A RyanPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

eks

20.11.2019. 12:10

Nije mi jasno zašto Sirijci ne lansiraju rakete na izraelske avione , bez obzira što nisu u vazdušnom prostoru Sirije. To je legitimna odbrana .

Гојко

20.11.2019. 14:41

Rusko MO je osudilo ovaj izraelski napad kao kršenje međunarodnog prava.Pogođeno je veliko skladište sirijske PVO u Kisvahu,sa velikom eksplozijom.Ima oko 15 poginulih civila i vojnika,a izraelski avioni su krstareće rakete ispalili iznad Mardžejuna,grada na južno-libanskoj granici.