OKO dve stotine demonstranata koji protestuju protiv kineske vlade još je zabarikadirano u Politehničkom fakultetu u Hongkongu. Kampus okružuju jake policijske snage, a nasilni protesti koji traju već tri dana ostavili su demonstrante bez osnovnih namirnica i pijaće vode. Paleći vatre, bacajući Molotovljeve koktele i ispaljujući na policajce kamenje iz sprava za katapultiranje, improvizovanih na licu mesta, demonstranti su uzvratili na napade policije.

Hapseći najveći broj onih studenata koji su se dali u bekstvo, policajci su uspeli da uspostave kakvu-takvu kontrolu nad situacijom. Pri hapšenju demonstranata, koristili su gumene metke i suzavac. Neki od studenata pribegli su očajničkom pokušaju da pobegnu sa yniverziteta koristeći tunel za kanalizaciju, ali su sprečeni.

Uhapšeni studenti i oni koji se lažno izdaju za akademce i pružaju im podršku u protestu, rizikuju da dobiju i do deset godina zatvora. Budući da su, braneći se od policijskih napada, zabarikadirani demonstranti koristili sve što im je dolazilo pod ruku da uzvrate paljbu policijskim snagama, od utorka je vlast u Hongkongu odobrila da se pripadnici snaga bezbednosti na dužnosti pojave u civilu.

Pročitajte još - KOLAPS U HONGKONGU: Protesti otkazali letove

Mahom mladi demonstranti imaju listu sa pet ključnih zahteva, među kojima je i pokretanje istrage o policijskoj brutalnosti. U korenu svih zahteva leži bojazan da Kina polako, ali efikasno, narušava nacionalni identitet Hongkonga, kako to formulišu svetski mediji. Umesto da se napetosti stišavaju, sad bi tek mogle da buknu, ocenjuju analitičari.

- Nazvao bih to katastrofom - kazao je jedan mladić koji je dva dana proveo u Politehničkom kampusu. - Nisam mislio da bi situacija mogla da se pretvori u haos. Demonstranti pokušavaju da pobegnu, ali bivaju uhapšeni, ranjeni i veoma mali broj ima sreću da pobegne neozleđen. Oni koji su ostali i ne pokušavaju da pobegnu, pate od gladi i promrzlina.

Povređeni studenti u okviru Politehničkog fakulteta, AP photo Achmad Ibrahim

Jedan drugi demonstrant (16), potvrdio je da je odlučio da se preda, pošto je, sa grupom studenata, satima pokušavao da pobegne. "Strahujemo od trenutka kad će nam biti izrečena kazna", rekao je.

Svet su obišle slike snimljene mobilnim telefonima na kojima se vide građani Hongkonga kako doturaju hranu i vodu zarobljenima u kampusu i svojim automobilima odvoze one koji su uspeli da izađu, da bi ih spasli od policije.

Pročitajte još - „OPROSTITE NA NEPRIJATNOSTI”: Demonstranti u Hongkongu dele flajere turistima na aerodromu


HAPSILI SMO SAMO PUNOLETNE!

PO rečima liderke iz Hongkonga Keri Lam, oko 600 demonstranata napustilo je kampus. Ona je apelovala na studente da se predaju i ponovila da nasilje neće biti primenjeno prema onima koji budu pokazali nameru da svoju situaciju reše u mirnim putem. Starost onih koji su ostali je ispod 18 godina. Vlasti su potvrdile da su uhapšeni isključivo punoletni demonstranti, dok su maloletni pušteni kućama.

Centar demonstranata u Hongkongu, AP Photo Vincent Yu, File

APEL IZ UN

KANCELARIJA za ljudska prava UN apelovala je na vlasti u Hongkongu da zaustave eskalaciju nasilja na Politehničkom fakultetu i proglase da je situacija na terenu, "veoma bliska humanitarnoj krizi". Otkako su u junu u ovoj kineskoj provinciji izbili protesti najpre usmereni na zakon po kome se prestupnici iz Hongkonga upućuju u Peking, ovih dana traju najnasilnije i najmasovnije demonstracije.