Finansijska policija izvršila je danas upad u kancelarije kompanije Arselor Mital u Milanu i Tarantu i zaplenila dokaze u okviru istrage o problematičnoj fabrici čelika Ilva, koju kompanija želi da vrati vladi.

Ovaj slučaj je uzdrmao vladu premijera Đuzepea Kontea i izazvao zabrinutost zbog ekonomskih posledica koje bi potencijalno gašenje grupe imalo, uključujući i njenu ogromnu problematičnu elektranu u Tarantu, prenosi italijanska agencija ANSA.

Italijanska vlada je u petak uložila žalbu u pokušaju da spreči Arselor Mital da izađe iz sporazuma o kupovini fabrike Ilva. Fabrika je veliki zagađivač okoline i zapošljava oko 8.200 radnika u zoni velike nezaposlenosti, piše Rojters.

Kompanija je najavila odluku da se povuče iz sporazuma nakon što je vlada ukinula garantovanje zakonskog imuniteta njihovim menadžerima tokom čišćenja fabrike čelika u Tarantu.

Vlada je saopstila da grupa nema zakonskih osnova za povlačenje iz ugovora i optužila je da je koristila imunitet kao izgovor da se udalji od Ilve zbog velikih gubitaka.

Zvaničnici u Milanu istražuju navodne tržišne manipulacije i druga krivična dela povezana sa imovinom kompanije, rekao je neimenovani izvor za Rojters.