Nema dokaza: Švedska prekinula istragu o Džulijanu Asanžu

NovostiOnline

19. 11. 2019. u 15:47

Нема доказа: Шведска прекинула истрагу о Џулијану Асанжу

Foto Tanjug / AP Matt Dunham

Švedska tužiteljka saopštila je da je istraga o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu prekinuta
Švedska tužiteljka saopštila je da je istraga o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu prekinuta.

„Sazvala sam konferenciju za medije kako bih saopštila da je istraga o Džulijanu Asanžu prekinuta“, rekla je tužiteljka Eva-Mari Person.

Prema njenim rečima, istraga je prekinuta zbog nedostatka dokaza.

„Tokom dodatne istrage, koja je vođena tokom leta i jeseni, postalo je očigledno da usmeni dokazi, koji su korišćeni tokom istrage, nisu dovoljno ubedljivi, jer je prošlo mnogo vremena od incidenta. Sećanje prirodno bledi“, objasnila je ona.

PROČITAJTE JOŠ -  Ako ga osude, čekaju ga decenije iza rešetaka: Džulijan Asanž u zatvoru bez uslova da pripremi svoju odbranu?

Tužiteljka je dodala da nema nameru da ispituje Asanža. Prema njenom mišljenju, svedočenje Asanža neće pomoći da se rasvetle okolnosti incidenta.

​Asanž je optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti više godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SAD IH ASANZ TREBA DA TUZI ZA VISEGODISNJU TORTURU

19.11.2019. 16:05

Optuzivali su ga bez dokaza, i to po zahtevu svetskog zla Nr.1. Najmanje 50.000.000,- evra, pa nek se oni ceskaju.

Мило

19.11.2019. 16:27

"Провидност" данашњих политичара је невероватна,шта се кроје иза, лицемерство, лаж,и .........,........

Mija Pećanac

19.11.2019. 17:06

Zbog gadosti koje čine u celom svetu proganjaju hrabrog čoveka koji je samo objavio istinu .Da li ima granice američkom licemerju ?

miki

20.11.2019. 09:40

Kljucna stvar je kako ce Asanz izaci iz zatvora - mucen, drogiran, elektronski obelezen. Tu drustvo treba da da pomoc (=novac) da se covek sabere i ocisti od ugradjenog.