Američki saveznici kupuju rusko oružje, Vašingtonu ne pomažu ni otvorene pretnje

Branko Vlahović

19. 11. 2019. u 11:15

Амерички савезници купују руско оружје, Вашингтону не помажу ни отворене претње

Foto Komersant.ru

I pored pritiska iz SAD, S-400 ali i "nevidljivi" Su-57 i dalje privlače kupce

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


VEST da je Indija Moskvi uplatila avans od 800 miliona dolara za antiraketni sistem S-400 samo je potvrdila da se, i pored svih pokušaja Vašingtona, broj zainteresovanih zemalja za kupovinu najsavremenije ruske vojne tehnike ne smanjuje.

Pročitajte još: Ruski uslov pod kojim Ankara može dobiti Su-57

Direktor "Rosteka" Sergej Čemezov je rekao da će isporuka biti ispunjena do 2025. godine. Ugovor je potpisan prošle godine a njegova vrednost je 5,43 milijarde dolara.

Posle Kine i Turske, sada zvanično i Indije, za mnogo hvaljene PVO sisteme S-400 interesuje se i Saudijska Arabija. Za vreme poslednjeg boravka Putina u ovoj zemlji, kada je bio gost kralja Salmana, iz federalne službe za vojnotehničku saradnju Rusije su potvrdili da se raspravlja o uslovima kupovine S-400. U Moskvi inače tvrde da je dogovor bio postignut još 2017. godine. Međutim, veliko je pitanje hoće li Saudijcima njihov glavni saveznik SAD dozvoliti nabavku sistema S-400.

Pročitajte još: "Brišu" sve pred sobom: Ruski sistemi „Uragan“, „Grad“ i „Smerč“ istovremeno lansirali rakete (VIDEO)

Da Amerikanci neće mirno gledati da im Rusi ulaze u zonu njihovog vojnog uticaja dokaz je Turska, koju Tramp i dalje nagovara da odustane od već kupljenih sistema S-400 koji bi već iduće godine trebalo da stupe na bojevo dežurstvo. Kad je Turska kao članica NATO 2017. potpisala ugovor o kupovini S-400, to je izazvalo pravi šok. Četiri diviziona ovog sistema Turska je platila dve i po milijarde dolara.

Ruska armija je prvi divizion S-400 dobila 2007. u Podmoskovlju u mestu Elektrostalj, a prvi kupac S-400 je bila Kina, koja je potpisala ugovor 2015. godine. Rusi su sada čak napravila novu fabriku za proizvodnju S-400 kako bi mogli da zadovolje svoje potrebe, ali i inostrane kupce.

Direktor "Rosteka" Čemezov kaže da adut za izvoz nije samo S-400 već i nove generacije ruskih aviona. Tako su dva najozbiljnija kupca za ruski "nevidljivi" SU-57 Indija i Arapski Emirati. Mada ugovori još nisu potpisani, Čemezov smatra da bi te dve zemlje mogle biti prvi kupci ovih aviona pete generacije. Interes su pokazale i druge zemlje, između ostalih Turska i Alžir.

Iako ne negiraju da su zainteresovani za SU-57, u Indiji kažu da će ozbiljni razgovori o kupovini početi tek kad taj avion prođe praksu i bude prihvaćen u ruskom vazduhoplovstvu. Nju Delhi daje prednost ruskim avionima zbog toga što od Moskve dobija pravo da kasnije organizuje kod sebe proizvodnju takvih letelica. Amerikanci nisu spremni za takvu kombinaciju, a njihovi avioni su i znatno skuplji.

Kako ljutito u Vašingtonu reaguju kad njihovi saveznici kupuju avione od Rusije, pokazuje primer Egipta. Amerikanci su zapretili Egiptu sankcijama i prestankom saradnje ako kupe od Rusa lovce SU-35, koji se smatraju avionima generacije 4++. Egipat se već dogovorio da kupi dvadesetak aviona SU-35 u vrednosti od dve milijarde dolara. Isporuka je planirana za 2020. i 2021. godinu.

IZVOZNICI I KUPCI

PREMA godišnjem izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu, najveće izvoznici oružja su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Nemačka. Na njih otpada 75 odsto svetskog izvoza, a od toga ukupni izvoz SAD i Rusije iznosi 57 odsto. Najveći uvoznici su Saudijska Arabija, Egipat, Izrael, Katar i Irak.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bonaparta

19.11.2019. 12:02

Svi pametni vojni stručnjaci su shvatili da je američko oružje prvo daleko skuplje, drugo daleko od kvaliteta koji kauboji vesto prikrivaju dajuci mu epitete najboljeg, a za svpje potrebe od Izraela kupuju PVO sisteme koji su slični S-400. Ameri jos uvek mogu da kazu da imaju prednost u jednoj oblasti. Posmornica sa najvecim br.balistickih raketa.

Traper

19.11.2019. 12:50

Dace bog i mi da kupimo s400 1sistem nam dovoljan da zastitimo naše nebo i pokrijemo od komsija