Specijalci opkolili univerzitet: Srpski studenti evakuisani tokom nereda u Hongkongu, deo njih se vraća u Srbiju

Tanjug/Novosti online

18. 11. 2019. u 15:58

Специјалци опколили универзитет: Српски студенти евакуисани током нереда у Хонгконгу, део њих се враћа у Србију

AP/Kin Cheung

Desetine demonstranata pokušale su da pobegnu iz kompleksa, nakon noći pune nasilja
Policija u Hongkongu koristila je danas suzavac i gumene metke kako bi zadržala stotine antivladinih demonstranata koji su pokušali da izađu iz kompleksa Politehničkog univerziteta.

Desetine demonstranata pokušale su da pobegnu iz kompleksa, nakon noći pune nasilja u poluautonomnoj kineskoj teritoriji, nakon što su glavni putevi blokirani, most zapaljen, a jedan policajac pogođen strelom.

Tokom noći povređeno je 38 ljudi, saopštila je gradska zdravstvena služba.

Policija je pozvala sve zabarikadirane na Politehničkom univerzitetu da predaju oružje i druge opasne predmete, da skinu gas maske i da mirno napuste kompleks.

Saša Moderc, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i otac jednog od srpskih studenata koji se tamo nalazi, rekao je za "Srbiju danas" da su svi srpski studenti izvedeni iz kampusa pod policijskom pratnjom i sprovedeni u bezbedan hotel.

- Deo njih se vraća u Srbiju preko Moskve noćas u 22 sata, neki imaju kartu za utorak. Svi su dobro. Semestar je prekinut, ocene će biti utvrđene prema predispitnim obavezama i drugim zadacima. O drugom semestru ne zna se ništa - rekao je Moderc.Foto: AP/Ahmad Ibrahim

Policija u Hongkongu opkolila je juče više stotina demonstranata kako im ne bi dozvolila da izađu iz velikog univerzitetskog kompleksa i oslobodivši na taj način okolne ulice posle dvodnevne blokade.

Stotine demonstranata su se tokom celog jednog dana unutar Politehničkog univerziteta borile sa policijskim vodenim topovima i blindiranim vozilima.

Nekoliko demonstranata je uhapšeno danas dok su pokušavali da izađu sa hongkoškog Univerziteta koji su opkolile policijske snage, prenose mediji. To je treći put da pokušavaju da napuste zgrade univerziteta, u kojima su se zabarikadirali prošle nedelje.

Više sporadičnih, ali intenzivnih sukoba policije i studenata dogodilo se tokom poslednja 24 sata.

Policija je povremeno pokušavala da probije barikade demonstranata, ali su je studenti odbijali "molotovljevim koktelima" i drugim improvizovanim oružjem, prenosi Glas Amerike.

Hiljade policajaca, od kojih mnogi u opremi za razbijanje demonstracija, opkolilo je kampus honkoškog Politehničkog univerziteta tokom poslednjih dana, upozoravajući studente da bace oružje.

Ovi sukobi najžešći su oblici nasilja otkako su izbili antivladini protesti u Hong Kongu pre pet meseci.

Jedan policajac pogođen je u nedelju strelom kada je policija upotrebila suzavac i vodene topove u pokušaju da rastera demonstrante koji su okupirali kampus univerziteta.Politehnički univerzitet u Hongkongu jedan je od brojnih univerzitetskih kampusa, koji su protekle nedelje korišćeni kao mesto okupljanja učesnika protesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)