Kina je danas pozvala američku vojsku da prestane da demonstrira silu u Južnom kineskom moru, kako bi se izbegle "nove nesigurnosti" u vezi sa Tajvanom.

To je kineski ministar odbrane Vej Fenghe rekao američkom kolegi Marku Esperu, tokom razgovora na marginama samita svetskih ministara odbrane u Bangkoku.


"Tokom razgovora iza zatvorenih vrata Vej je pozvao Espera da prestane da demonstrira silu u Južnom kineskom moru i da ne provocira i ne eskalira tenzije u tom regionu", rekao je portparol kineskog ministra Vu Kijan, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ -
Rusija će Ukrajini vratiti zarobljene čamce, ali uz jednu napomenu

Do razgovora dvojice ministara je došlo dve nedelje nakon što je visoki zvaničnik Bele kuće osudio "mešanje" Kine u Južnom kineskom moru, ali i dan nakon što je Esper javno optužio Peking da "sve više koristi silu i zastrašivanje radi ostvarenja svojih strateških ciljeva" u regionu.


Kina polaže pravo na skoro celu površinu Južnog kineskog mora, bogatog energijom, gde je postavila vojne baze na veštačkim ostrvima.


Međutim, pravo na delove mora polažu i Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

SAD optužuju Kinu da pokušava da zastraši azijske susede da bi došla u situaciju da eksploatiše naftu i gas, u vrednosti koja se meri milijardama dolara.