MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


INFORMACIJU iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da će Moskva uskoro vratiti zarobljene vojne patrolne čamce "Berdjansk" i "Nikopolj" i tegljač "Jani Kapu" potvrdili su i moskovski mediji, ali uz jednu napomenu: oružje će ostati u Rusiji. U Moskvi insistiraju i na tome da u Kijevu priznaju da je bivše ukrajinsko rukovodstvo organizovalo provokaciju kad je, bez informisanja Rusije, poslalo vojne naoružane čamce da prođu ispod Krimskog mosta.

Pročitajte još: Ukrajinski mornari i režiser Sencov na slobodi

Ruska pogranična služba je 25. novembra prošle godine zarobila ukajinske vojne čamce koji su narušili pravila prolaza državne granice u Kerčenskom moreuzu i sprovela ih u luku Kerč.

Osim oružja sa vojnih čamaca, koje je Ukrajina dobila kao poklon od SAD, Rusija će zadržati i dokumentaciju američkih vojnih radio-stanica Hariris.

Pročitajte još: OPASNO "GURANjE" NA CRNOM MORU: Rusi zauzeli ukrajinske brodove, ranjena šestorica mornara, EU poziva na uzdržanost

Novom rukovodstvu Ukrajine neće biti teško da prizna da je komandu za prošlogodišnju provokaciju izdao tadašnji predsednik Petar Porošenko. On je naivno verovao da mu to može podići rejting. U to vreme, ukrajinski i tatarski nacionalisti su pretili da će organizovati diverzije na Krimu, a oni najratoborniji i da će minirati Krimski most.

U Kijevu kažu da će njihove čamce i tegljač preuzeti na Crnom moru 60 kilometara od Odese i dovućiće ih tegljači "Titan" i "Gajdamak", kao i spasilački brod "Safir".

Moskovski listovi pišu da je Ukrajina još ranije mogla da povrati čamce i tegljač samo da je javno priznala grešku bivšeg rukovodstva i dala obećanje da se slična provokacija neće ponoviti. U Kijevu su računali da će vratiti oklopne čamce uz pomoć pritiska zapadnih zemalja.

Međutim, Nemačka i Francuska, kao članice takozvane Normandijske pregovaračke četvorke, nisu smatrale da treba da se bave sudbinom zarobljenih vojnih čamaca. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su demantovali ukrajinskog ministra Vadima Pristajka koji je povezao povratak čamaca sa predstojećim susretom "Normandijske četvorke", koji bi trebalo da se održi 9. decembra u Parizu.

RAKETNA ODBRANA

RUSKI sistem raketne odbrane S-400 stupiće na "borbenu dužnost" u Turskoj na proleće 2020. godine, izjavio je u nedelju direktor ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev, dodajući da turski stručnjaci trenutno prolaze obuku. On je kazao da je Turska, kao članica NATO, dala svima primer, uključujući arapske zemlje. Šef turske Direkcije za odbrambenu industriju Ismail Demir prethodno je potvrdio da je Turska kupila od Rusije protivraketni odbrambeni sistem S-400 kako bi ga koristila, a ne "stavila na stranu".