AKO na svetu postoji mesto koje svakoga dana živi u filmu iz daleke budućnosti, onda je to Šangaj, najveći grad Kine. Ovde je sasvim uobičajeno da u restoranu čujete:

- Dobar dan, želim da poručim ručak. Živim na 35. spratu.

I odgovor:

- Vaša porudžbina biće isporučena dronom. Tako će stići brže.

Ovde je virtuelni život prešao na nivo zabave. Pošto više ništa nije ostalo od stvari koje olakšavaju svakodnevicu što se tiče digitalizacije, onda softveri daju odgovore na pitanja koliko ste visoki ili lepi, iz koje zemlje dolazite, kog ste pola i koliko imate godina. I, prilično su tačni.

U gradu gde u užem jezgru živi oko 24 miliona stanovnika, a u širem barem još deset miliona, retko možete videti nekoga da pređe ulicu na crveno svetlo. Razlog je jednostavan: jedna od nekoliko miliona kamera će snimiti prekršaj, i to iz više uglova, uz zumiranje lica. A kazna, koja je prilično visoka, za tili čas stiže na adresu.


PROČITAJTE JOŠ -Neverovatan prizor iz Venecije: Grad se sprema za nove poplave, a žene do pojasa u vodi i bose koračaju do "Luj Viton " radnji (FOTO)


ŠANGAJ je pun parkova, drveća i cveća. Iako ima posebnih vrtova gde se ulaz naplaćuje, u ovom gradu i najobičnija zelena površina izgleda kao remek-delo. Ujutru se zaliva bukvalno svaka saksija. U jednom od vrtova, gde je nekada bio britanski konzulat, a sada je dvorište jednog hotela, nalazi se drveće staro više stotina godina. Kinezi su stabla učvrstili skelama, a jedno su čak uvili gazom i daju mu potrebnu terapiju infuzijom.

Sasvim uobičajena scena na ulicama Šangaja u tradicionalnim kineskim naseljima, gde nema solitera, jeste da se veš suši gde kome padne na pamet. Tako turisti moraju da vode računa o tome da ih nečije pantalone ili donji veš ne zakači po glavi.

Ne postoji svetski brend koji u Šangaju nema svoje predstavništvo, od "Prade" do "Lamborginija". Ipak, turistima su mnogo zanimljiviji takozvani silk ili fejk marketi, gde se savršene kopije, koje čak ni kreatori ne mogu da prepoznaju, prodaju po izuzetno niskim cenama. Naravno, uz cenkanje - deset odsto od prve ponude je krajnja cena.

Grad pun cveća,Foto S. Rovčanin Tomković

KINESKA kultura - da su pravila tu da bi se poštovala - vidi se na svakom koraku. Svi čekaju u redu, puši se samo na označenim mestima, a verovatnoća da ukoliko nešto izgubite, na istom mestu i nađete, gotovo je stoprocentna. Svi imaju svoja zaduženja. Na primer, sreli smo damu koja nosi korpu i četku. Kada smo je pitali šta joj je posao, rekla nam je da češlja tepih u jednoj od institucija.

U Šangaju se na svakom koraku mogu sresti mladenci koji se fotografišu. Njihova venčanja zakazana su tek za godinu dana zbog velikih gužvi, pa se obaveze u vezi s venčanjem obavljaju u etapama.

Na mnoge stvari u Šangaju turisti se lako naviknu. Ipak, hrana, za mnoge posetioce, nije jedna od njih. Daleko je od kineske hrane koju jedemo u Beogradu. Originalna je mnogo intenzivnijeg mirisa, s jakim začinima, a jede se sve što je jestivo. Tako, na primer, pile dobijete na tanjiru sa sve glavom i nožicama.

Gostoprimstvo domaćina videlo se i kada su goste iz Srbije ispraćali mahanjem iz špalira. Mada, kako su nam kasnije objasnili, mnogi se potajno nadaju da je, kad god dođe neko iz Srbije, tu negde i Novak Đoković. Tako da smo mi, zapravo, samo ukrali parče Noletove slave.

I bolesnom drvetu sledi infuzijaFoto S. Rovčanin Tomković

HANGDžOU U 5G MREŽI

NA udaljenosti od oko 200 kilometara od Šangaja nalazi se Hangdžou, do kojeg se stiže za četrdesetak minuta vozom koji ide brzinom od 300 kilometara na sat. Ovaj grad je u projektu 5G mreže i bukvalno sve je digitalizovano. Tako su se domaćini našalili sa srpskom delegacijom, jer smo imali akreditacije oko vrata, rekavši:

- U Šangaju su vam dali te papire, kod nas je sve virtuelno.


TELEFON PREVODILAC

GOTOVO je neverovatno poverovati, ali u gradu, gde na trenutak imate utisak da svako ima svoju raketu za put ka Mesecu, gotovo niko ne govori engleski. Svi imaju aplikacije za prevod na telefonima, koje uglavnom funkcionišu. Ipak, i one ponekad "zabaguju", pa su nam u jednom hotelu, gde smo ih zamolili da nam naruče taksi, poručili: "Ne pomažemo gostima strancima", a hteli su da kažu da su na usluzi samo gostima iz njihovog hotela.

Reporter "Novosti" u kineskom gradu

KAKO MARINA KAŽE

U Kini, Srbiju znaju po Nikoli Tesli, Đokoviću, Bati Živojinoviću, čuvenom Valteru, Draganu Stojkoviću Piksiju, ali i sudiji Miloradu Mažiću, koji sudi u prvoj fudbalskoj ligi, i Marini Maljković, treneru ženskog košarkaškog kluba Šangaj Baošan Dahua. Koliki je autoritet mališanima koje trenira u školi košarke, pokazuje i primer kada se tokom ceremonije otvaranja njene akademije jedno dete onesvestilo.

Ministar energetike Aleksandar Antić pokušao je mališanima da pokaže rukom da sednu na parket dok se govori ne završe, ali su oni to učinili tek kada im je Marina dala znak. Inače, u promotivnom filmu o Šangaju, gradu u kojem je osvojio četiri mastersa, nalazi se i Đoković.