AMERIČKI predsednik Donald Tramp je početak svedočenja u Predstavničkom domu Kongresa o njegovom impičmentu nazvao "smešnim", ali i da je ta istraga "veoma teško" pala njegovoj porodici. Na pragu godine u kojoj se bori za drugi mandat, aktuelni šef Bele kuće tvrdi da ovaj "lov na veštice", iako mu je lično naškodio, predstavljala "političku blagodet" za njegov ponovni izbor.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, istražuju da li je predsednik zloupotrebio moć kada je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini od 391 milion dolara kako bi izvršio pritisak na predsednika Vladimira Zelenskog da sprovede istragu protiv Trampovog glavnog rivala na izborima, Džozefa Bajdena, i njegovog sina.

Pročitajte još - Erdogan Trampu vratio pismo: Pohvale šefa Bele kuće nisu uspele da umile turskog predsednika

Tramp tvrdi da nije učinio ništa pogrešno u kontaktima sa Ukrajinom i odbacuje optužbe da je u julskom razgovoru sa Zelenskim, koji je opisao kao "savršen", tražio uslugu za uslugu. Tramp je u petak objavio i sažetak transkripta aprilskog razgovora sa Zelenskim u kome mu čestita na izboru za predsednika, i ne pominje Džoa Bajdena niti korupciju, ali kaže da je jednom bio domaćin takmičenja Mis univerzum u Ukrajini. Trampove pristalice dodaju da je pomoć Kijevu oslobođena bez ukrajinske istrage protiv Bajdena glavni dokaz da nije bilo "usluge za uslugu".

No, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u petak je ne samo optužila Trampa za ucenu, već je tvrdila da je on i priznao:

- Predsednik je priznao razgovor i rekao da je bio savršen. Ja kažem da je bio savršeno pogrešan, to je ucena - tvrdila je Pelosi.

U međuvremenu, Trampov lični advokat Rudi Đulijani izbija kao ključna figura u procesu impičmenta, tvrdnjama da je šef Bele kuće pre isteka mandata smenio bivšu američku ambasadorku u Kijevu Mari Jovanovič, svedoka u procesu, jer je njemu dodelio zadatak da nadzire politiku prema Ukrajini, mimo kanala Stejt departmenta.

Povodom spekulacija da će republikanci nastojati da ga označe kao krivca da bi zaštitili predsednika, Đulijani je za britanski "Gardijan" rekao da je Tramp, koga poznaje tri decenije, "veoma odan". Na pitanje da li je nervozan zbog mogućnosti da ga Tramp u istrazi "baci pod autobus", Đulijani je, kroz blagi smeh, rekao da ima dobro "osiguranje":

- Ako Tramp to učini, svi moji bolnički računi biće plaćeni - poručio je, dok je njegov advokat Robert Kostelo, koji je slušao razgovor, dobacio da se šali.Mari Jovanovič dolazi da svedoči,ap- photo-susan- walsh-ap -photo-carolyn -kaster,Rudi Đulijani

Politički analitičari u Vašingtonu kažu da bi drama oko Trampovog opoziva mogla da traje nekoliko meseci. Ako optužnica o opozivu bude potvrđena prostom većinom u Predstavničkom domu, što je moguće do kraja godine, u januaru bi se održalo suđenje u Senatu, gde je potrebna dvotrećinska većina za smenu predsednika.

Pročitajte još - Tramp poručio Amerikancima: Borim se za vas, neću dozvoliti da me zaustave

Trampova smena, međutim, ne izgleda verovatna, jer nijedan republikanski senator nije pozvao na njegov opoziv. Predsednik SAD će otputovati u Veliku Britaniju na sastanak NATO od 2. do 4. decembra, gde namerava da razgovara o finansiranju odbrane.


PUTINOV POZIV

RUSKI predsednik Vladimir Putin očekuje da će njegov američki kolega Tramp doći u Rusiju na obeležavanje Dana pobede 9. maja sledeće godine: "Moskva je spremna za razgovore sa SAD", rekao je Putin, dodavši da trenutno nema planova za susret s Trampom.

"BAJDEN BESAN PAS"

SEVERNA Koreja nazvala je Bajdena "besnim psom" kog treba "štapom prebiti nasmrt pre nego što bude kasno". Pjongjang kaže da je on "namotao žicu smeća protiv dostojanstva najviših severnokorejskih zvaničnika, što zaslužuje nemilosrdnu kaznu". No, ranije česte uvrede protiv Trampa pretvorile su se sad u pohvale.