NOVI niz raketnih napada Izraela na ciljeve povezane sa militantnom grupom "Islamski džihad" u Gazi, označio je kraj primirja, koje je trajalo samo dan. Izraelski vojni portparol je objavio da su ciljevi operacije nazvane "Crni pojas" postignuti.

Izraelska vojska prethodno je poručila da će ova zemlja poštovati primirje ako ne bude bilo novih raketnih napada, a u petak je konstatovala da "to nije bio slučaj". Primirje kome je posredovao Egipat, startovalo je u četvrtak rano ujutru i okončalo dvodnevnu eskalaciju sukoba, pošto je Izrael ubio komandanta ekstremističke organizacije "Islamski džihad", Baha Abu el Atu i njegovu suprugu u udaru iz vazduha na njihov dom u Gaza Sitiju.

Pročitajte još - Dogovoreni prekid vatre prekršen ispaljenim projektilima ka Izraelu

U borbama su poginula 34 Palestinca, među kojima 16 civila. U saopštenju se navodi da je izraelska vojska pogodila vojni objekat, zgradu u kojoj se proizvode rakete i štab militanata u gradu Kan Junis. Još nema izveštaja o žrtvama ni na jednoj od strana.

PRESRETNUTI PROJEKTILI IZ GAZE

Samo nekoliko sati posle objave prekida vatre u petak ujutru pet raketa je ispaljeno iz Pojasa Gaze od kojih su dve presretnute. Po podne je ponovo ispaljena raketa nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanijahu ocenio da su "neprijatelji dobili poruku da možemo dospeti do svakog". I dva projektila, lansirana uveče, takođe su presretnuta.