SPECIJALNO ZA NOVOSTI

POŠTO su Pedro Sančes i Pablo Iglesias, lideri PSOE i Podemos, postigli sporazum o saradnji u budućoj vladi (u kojoj bi Iglesias bio potpredsednik) krenuli su u potragu za mogućim partnerima u vladi koju će pokušati da sastave.

Zbir njihovih mandata je 155, za apsolutnu većinu nedostaje 21 glas. Za sada imaju u izgledu 13 - šest Baskijske nacionalne partije (PNV), tri "Mas pais" i ostatak od manjih regionalnih partija.


PROČITAJTE JOŠ: Pao istorijski dogovor: Bolivija ide na nove izbore

Kalendar događaja predviđa da se Parlament konstituiše 3. decembra. U narednih nekoliko dana kralj Felipe VI obaviće konsultacije sa političkim partijama, 17. decembra moglo bi da se glasa za vladu. Za izbor treba podrška 176 poslanika. Ako je ne bude, dva dana kasnije biće drugo glasanje na kome je dovoljna prosta većina. Jedna od formula koja bi mogla dovesti do formiranja vlade je susdržavanje neke od partija kako bi se obezbedila prosta većina. Čini se da ključ za to rešenje drži 13 poslanika katalonske separatističke "Republikanske levice (ERC)".

Pere Aragones, lider republikanaca u odsustvu Oriola Žunkerasa (u zatvoru), najavio je da će ćutanjem podržati formiranje vlade samo ako se Pedro Sančes obaveže na "razgovor o situaciji u Kataloniji". Pedro Sančes, kandidat za premijera, nalazi se na mukama. Treba mu podrška katalonskih separatista, ali ne sme da obeća previše. Stav po pitanju Katalonije izložio je, pre izbora, u autorskom tekstu za "El pais". Već iz naslova teksta jasna je njegova pozicija: "Katalonija, Španija, Evropa-bolje zajedno". U dužem tekstu, uz niz pohvala španskoj demokratiji "u kojoj vlada prihvata svaku sudsku odluku" a svaka odluka "podleže reviziji pred nacionalnim ili međunarodnim institucijama" zaključuje da je "katalonski separatizam izabrao put koji nije uobičajen u Evropi naših dana i u kojoj nema mesta za "fake news". Tekst je zaključio rečenicom da "katalonski separatizam treba da se vrati poštovanju Ustava i zakona".

Ako bude insistirao na takvim stavovima, teško da će dobiti podršku separatista koji kao preduslov za podršku traže dijalog i pravo na referendum o samo-opredeljenju. Takođe će tražiti amnestiju za osuđene lidere i garancije da će obećanja biti isupunjena. Prvi kontakt dve strane ostvaren je u četvrtak, u Madridu su se sastali portparol PSOE Adriana Lastra i kolega iz ERC (Republikanska levica) Gabriel Rufian.


PROČITAJTE JOŠ: Car Naruhito okončao rituale njegovog ustoličenja

Čini se da je za Sančesa glavni mogući saveznik "Republikanska levica" jer su "Narodna partija", "Građani" i "Voks" već rekli da će glasati protiv izbora Sančesa a zasad su na istoj liniji nacionalne partije, katalonske "Republikanska levica", "Zajedno za Kataloniju" i "KUP", i baskijska "Bildu" dok stav partije iz Navare nije još jasan.


OPET IZBORI?

Posmatrači nisu sigurni da li će Španija dobiti vladu do kraja godine, ali svi su saglasni da je najgora varijanta nastavak pat-pozicije koja bi mogla da dovede do - novih izbora!