OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKVA

Odmah posle izjave američkog državnog sekretara Majka Pomepea koji je ovih dana rekao da SAD daju Kijevu oružje da mogu da ratuju protiv Rusije sa njim je indirektno polemisao ukrajinski oligarh Igor Kolomojski koji je 2014 finansirao ukrajinske nacionaliste koji su ratovali u Donbasu, a zatim je 2017 morao da napusti zemlju zbog sukoba sa tadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom.

U intervjuu koji je dao ,,Njujork tajmsu,, Kolomojski je kazao ono što misle mnogi njegovi zemljaci da su Amerikanci spremni da ratuju sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca. Tako je Kolomojski šokirao mnoge kritikom ne samo vlasti u Kijevu nego i u Vašintonu.


Pročitajte još: Rusi zauzeli američku vojnu bazu: Specijalci se raštrkali iz helikoptera, traže zamke (VIDEO)


Pragmatični milijarder Igor Kolomojski je argumentovao zašto Ukrajina što pre treba da normalizuje odnose sa Rusijom.

- Rusi su u svakom slučaju jači od nas. Moramo poboljšati odnose i narod želi mir, dobar život a ne ratovanje. A vi Amerikanci nas terate da ratujemo i za to nam ne plaćate, kazao je Kolomojski novinarima ,,Njujork tajmsa,,.On je dodao da Ukrajinu sve jedno neće primiti u NATO ni u EU i zato ne treba trošiti vreme na ,,prazne priče,,..

Pompeo je inače kritikovao prijašnjeg predsednika SAD Baraka Obamu koji nije želeo da daje a ni prodaje vojnu tehniku Ukrajini. Naravno da Pompeova izjava američkoj TV ima propagandni karakter jer sa protivtenkovskim raketama ,, dževelin,, koje su Amerikanci prodali Ukrajini Kijev nije ostvario nikakvu premoć jer se protivnički tenkovi i tako nalaze na dogovorenoj udaljenosti. Ukrajinski generali su svesni kad bi ruska vojska zaista dobila komandu da krene u napad vrlo bi brzo stigla do Kijeva.

Pročitajte još: Stoltenberg u Vašingtonu: NATO snažniji nego ranije

Spomenuti ukrajinski oligarh koji je od 2017 živeo u Švajcarskoj a zatim se preselio u Izrael jer ta zemlja ne izručuje svoje gradjane bez obzira na poternice nije naglo zavoleo Rusiju nego je razočaran u Zapad i posebno Ameriku jer joj nije novčano pomogao a niti joj je otvorio svoja tržišta.

-Ruski krediti su potrebni ukrajinskoj ekonomici da bi preživela.Verujem da bi nam Rusija sa zadovoljstvom dala sto milijardi dolara kredita pa bi za pet, deset godina krv zaboravila.Najbolji način da se brzo reše problem i uspostave odnosi je davanje novca, kazao je Kolomojski.

Igor Kolomojski je i ranije govorio da sukob u Donbasu nije isprovocirala Rusija već je sukob tinjao poslednjih dvadeset godina.Medjutim Kolomoski smatra da je Moskva glavni sponzor onih na Donbasu koji ratuju protiv ukrajinske vojske.

Inače, Kolomojski smatra da bi Zelenski trebao da otvori istragu protiv sina bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena koji je do 2019 bio član saveta direktora ukrajinske private gasne kompanije ,, Burisima,,.

Da podsetimo Igor Kolomojski je vlasnik najuticajnijih ukrajinskih TV kanala i medija-holdinga.Sadašnji predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je stekao popularnost kao humorist upravo na TV kanalu Kolomojskog ,, 1+1,,.