RIM

OD SPECIJALNOG DOPISNIKA

SAMO mali predah posle apokaliptičnog stanja od pre tri dana u Veneciji, kada je plima dosegla nivo u Laguni od 187 santimetara i poplavila grad donoseći najveću dramu od 1966. godine, danas je nivo vode porastao na 154 santimetra.

Gradonačelnik je izdao naređenje da se zatvori trg Svetog Marka za bilo kakav prolazak građana i turista jer su izvučene iz vode strukture kojima se moglo hodati a kojima su znatiželjni turisti razgledali poplavljeni grad i slali snimke u svet. Noćas i danas dodatne teškoće i uvećavanje nivoa vode doneo je snažan vetar, „široko“, koji doslovno ubacuje talase vode u grad.

Pročitajte još: Vučić uputio saučešće povodom nepogoda u Veneciji i ponudio pomoć Srbije

Veneciju je posetio i predsednik Vlade Đuzepe Konte, potom je na sastanku Vlade odlučeno da se gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro imenuje za komesara za proglašeno vanredno stanje, jer je 80 posto grada pod vodom, a štete koje će tek biti sabrane nakon smirivanja nevremena i poplave tek će se iskazivati brojkama. Jer, meteo služba najavljuje da će ovakvo nevreme potrajati svo do prvih dana naredne sedmice sa različitim intenzitetom.

Prvi fond kojeg je odobrila Vlada za najurgentnije saniranje štete je 20 miliona evra, privatnici čije su radnje oštećene dobiće za sada jednokratnu pomoć od 5.000 evra a zanatlije koji su istinska dragocenost sa svojim proizvodima i predstavljaju istoriju Venecije po 20.000 evra. Ukupna šteta, samo po prvim procenama, računa se na mnogo stotina miliona evra, a ona koja se odnosi na poplavljena istorijska, religijska i kukturna dobra još je nemerljiva. Kao što je bazlika Svetog Marka čija je kripta poplavljena u noći između utorka i srede, a stubovi puni vlage koji mogu da predstavljaju opasnost od pada jer je mogućno da je voda oštetila statiku stubova koji drže baziliku.

Pozorište Feniće je u mraku, voda je ušla u električnu mrežu, mnoga mesta nemaju struju, poplavljeni su restorani, škole, prodavnice, hoteli, među njima istinska perla od lepote „Griti“, istorijski hotel sa ogromnim dragocenostima iz epohe, potopljene barke, motorni čamci, oko 60 oštećenih, koje je voda bacala jedan na drugi. Nedaleko ostrvo Palestrina, gde je nastradao i jedan čovek, istinski izgleda apokaliptično jer je na najnižem nivou od morske površine, a voda je dostizala nivo od 1,90 santimetara, uništeni su stanovi, kuće, prodavnice, zanatlijske radnje, apoteke, knjižara sa više hiljada knjiga.

Italijanski ministar za kulturu Dario Frančeskini već je u sredu formirao i uputio u Veneciju kriznu jedinicu za proveru i stavljanje u stanje sigurnosti kulturno blago Venecije, svega onoga što je mogućno dok se voda ne povuče, i njegova procena je da je u Venciji „pustoš apokaliptična i totalna“.

Predsednik Vlade Konte je najavio da će se 26. novembra sastati imenovani Komitet za razrešavanje problema u Veneciji i ne samo u tom gradu jer je u ovim poplavama stradao veliki broj gradova i teritorije Apeninskog poluostrva. Između ostalog urgentno se mora razrešavati pitanje da li veliki brodovi, a polemike o tome su stare više godina, treba da ulaze u lagunu ili ne i višegodišnje goruće pitanje spašavanja Venecije izgradnjom strukture pokretne brane „MOZE“ (MOSE, Eksperimentalni elektomehanički model) koji bi, da je izgrađen u predviđenom roku, spasao Veneciju od ovakve katastrofe.

MOZE NE PRE OD 2021 I ZAŠTO SAMO TADA?

2003. godine, a nakon višedecenijskih promišljanja i predloga kako realizovati projekat za spašavanje Venecije, započinje gradnja ove strukture za koju je tokom 15 godina (2003 – 2018) namenjeno 5.493 miliona evra, sa dodatnih 221 milion od 2018. godine. Šta je MOZE?. Konstrukcija sa 19 tzv.vrata, sveukupne dužine 1600 metara, na najdubljem delu u Laguni, dužina svake pokretne brane sa pregradama u stanju je da zaustavi privremeno vodu odnosno izoluje lagunu Venecije od Jadranskog mora tokom nadolaska visoke plime ili talasa. Svaka konstrukcija dugačka je 29,5 metara, visine 20 metara a debljine 4,5 metra. Projekat je išao napred, zaustavljan više puta iz različitih razloga i na kraju je bilo predviđeno njegovo stavljanje u funkciju 31. oktobra ove godine, kada je sve ponovo odloženo.

Tokom gradnje konstrukcije MOZE italijansko Tužilšatvo je pokrenulo istragu jer je ustanovljena najveća prevara u izgradnji jedne civilne konstrukcije, uhapšeno je 35 osoba, a pod istragom je završilo 100 lica, među političarima, javnim funkcionerima, zbog korupcije, stvaranja tzv.crnih fondova, lažnih faktura, nezakonitih isplata. I opet je sve zaustavljeno, pa se pokrenulo, ali datum za završetak produžen. I konačno se naizgled privode radovi kraju, prešlo se u julu ove godine na testiranje funkcionalnosti i u oktobu opet sve zaustavljeno, jer je ustanovljeno da na izvesnim delovima brane dolazi do vibracija.

Ironija sudbine je da more ne prepoznaje datume i tako je novembar 2019. doneo Veneciji novu tragediju. Sada se kao datum dovršavanja i popravljanja od oštećenaj iz 2015. godine od jednog naleta talasa i stavljanje u fukciju i predaja na upotrebu i konstantno servisiranje strukture MOZE pominje decembar 2021.