NATO je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije, poručio je u u Vašingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.


Stoltenberg je posle susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući rekao novinarima da Alijansa ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od kraja Hladnog rata i da su prvi put u istoriji NATO-a borbene trupe raspoređene na istočnom krilu - u baltičkim zemljama i u Poljskoj.


"Utrostručili smo obim snaga za brzo reagovanje, modernizovali komandnu strukturu i evropski saveznici i Kanada sada ulažu više u odbranu i kupuju modernu opremu", rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO na samrti, preneo je sinoć Glas Amerike.


Stoltenberg je dodao da je NATO više puta pokazao da je, uprkos unutrašnjim razlikama, ujedinjen oko ključnog zadatka, a to je da članice štite i brane jedna drugu, na osnovu principa - jedan za sve i svi za jednog.


"Bilo koji pokušaj distanciranja Evrope od Severne Amerike oslabiće transatlantske veze i širu Evropu i zbog toga moramo da budemo ujedinjeni, jer je to način da se pobrinemo da su naše zemlje i narodi bezbedni", poručio je generalni sekretar NATO-a.


Stoltenberg je rekao da je s predsednikom Trampom, između ostalog, razgovarao o pripremama za samit NATO-a u Londonu, početkom decembra, i o većem izdvajanju članica za odbranu.


"Članice sada više ulažu i do kraja naredne godine će biti izdvojeno dodatnih više od 100 milijardi dolara za odbranu širom Evrope i Kanade. To pokazuje da jasna poruka predsednika Trampa ima stvaran uticaj i to NATO čini snažnijim", rekao je generalni sekretar Alijanse.


Pročitajte još: Stoltenberg: NATO najjača alijansa u istoriji


Stoltenberg se prethodno u Stejt departmentu sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, s kojim je otvorio i ministarski sastanak zemalja članica globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.


Stoltenberg je na sastanku rekao da borba nije gotova, da je Islamska država i dalje pretnja, a da je situacija u severoistočnoj Siriji "nestabilna i teška".