MOSKVA - od stalnog dopisnika

STUDENT četvrte godine koledža građevinarstva Danil Zasorin (19) juče je u Blagovešćensku na ruskom Dalekom istoku u kabinetu za kompjutersku nastavu iz lovačke puške ubio svog kolegu, ranio još trojicu učenika, a zatim izvršio samoubistvo.

Posle nemilog događaja studenti koji su se nalazili u učionici su izneli više verzija razloga koji je bio okidač za pucnjavu. Po jednoj se Zasorin osvetio kolegama koji su se rugali jednoj njegovoj koleginici. A po drugoj, on je zapalio cigaretu u hodniku koledža i kada su ga upozorili da to ne radi, izbila je svađa koja se tragično okončao.

Međutim, u toku dana je pronađen audio-zapis u kojem Danil Zasorin poručuje da ide na koledž sa namerom da sa nekima raščisti stare račune i gde kaže da ga niko ne može zaustaviti u toj nameri.


PROČITAJTE JOŠ - U oproštajnom pismu optužio Makrona, Olanda, Sakrozija i EU da su ga "ubili": Student se zapalio zbog gladi, njegove kolege izašle na ulicu(VIDEO)


Svedoci tvrde da je Danil ušao u učionicu sa puškom ispod jakne i oterao iz razreda mladu profesorku. Zatim je prislonio pušku na glavu kolegi Alekseju Golubičnom. Iako su ga ostali molili da ne puca on je povukao oroz i ubio ga. Zatim je pucao na kolege iz druge grupe.

Kolega Zasorina, koji je sedeo sa njim, tvrdi da je u kabinet student ubica ušao slušajući muziku grupe "Nirvana". Pre nego što je otvorio vatru navodno je nekim studentima kazao: "Ako želite da živite - bežite!".

Foto ria.ru

Kada je stigla policija, Danil Zasorin nije hteo da se preda, već je zapucao i na njih. Nakon toga su vatru otvorili i policajci. Videvši da nema izlaza Zasorin je izvršio samoubistvo.

Oružje je nabavljeno legalno, jer je Danil dozvolu za kupovinu oružja dobio pre par meseci. Reč je o lovačkoj pušci marke "Iž-81".

Istražni organi u Blagovešćensku žele da naprave detaljnu analizu celog slučaja, ne samo ubistva već i da utvrde zašto je student pucao na vršnjake i na kraju se ubio. Jedan od zadataka istrage je da sazna je li Danil Zasorin imao psihijatrijskih problema.

Protiv rukovodilaca firme koja je čuvala školu pokrenut je krivični postupak jer je zbog njihove nepažnje uneta puška u školu.


MEDVEDEV: DA SE NE PONOVI

PREMIJER RF Dmitrij Medvedev je prokomentarisao ceo događaj i naglasio da na svu žalost to nije redak slučaj. Pozvao je rukovodstvo ministarstva prosvete da izuči situaciju i učini sve da se tako nešto ne ponovi.