DOMAĆIN Bele kuće Donald Tramp hvalio je juče u Ovalnom kabinetu goste i NATO saveznike sa Bosfora, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu suprugu Eminu, kao "visoko poštovane u svojoj zemlji i regionu". Hvalio je on i svoj odnos sa Erdoganom uprkos negodovanjima demonstranata i demokratskih protivnika sa Kapitol hila, gnevnih zbog ofanzive Turske u Siriji protiv Kurda.

Ali gnevan je bio i sam Erdogan koji je napravio neuobičajeni gest jer je Trampu vratio pismo koje mu je ovaj nedavno poslao i u kojem mu je poručio "da se ne glupira". Erdogan se javno ljutio i zbog američkog priznavanja turskog genocida nad Jermenima.

- Mi smo prijatelji dugo, gotovo od prvog dana. Razumemo zemlju onog drugog. Razumemo odakle dolazimo - pomirljiv je bio Tramp i pored svih Erdoganovih poteza.

Rekao je da se primirje u Siriji veoma dobro održava, kao i da njegova administracija razgovara s Kurdima, koji su, kako se čini, zadovoljni. Najavljujući da će sa Erdoganom razgovarati o, za SAD i NATO spornom, ruskom raketnom sistemu S-400 koji je Ankara već kupila od Moskve, Tramp je najavio mogući trgovinski sporazum s Turcima vredan 100 milijardi dolara.


PROČITAJTE JOŠ - Tramp ga primio sa svim počastima, demokrate ljute: Zašto je Erdogan nepoželjan u Americi?


- Kako bi se postigao napredak po drugim pitanjima, od vitalnog je značaja da rešimo pitanja u vezi s turskom kupovinom S-400 - navela je Bela kuća.

Na konferenciji za novinare koja je, po oceni američkih medija, proticala u prijateljskom tonu, uz Trampovu opasku da je "veliki obožavatelj" Erdogana, gost ipak nije skrivao nezadovoljstvo. Erdogan je izjavio je da je njegova zemlja "duboko povređena" rezolucijom Predstavničkog doma SAD, koja je masovna ubistva Jermena koje su pre više od 100 godina počinili Turci, prepoznala kao genocid.


Ocenio je da to može potencijalno baciti "duboku senku na naše bilateralne odnose". Dodao je da bi donosioci odluka o događaju od pre 104 godine trebalo da budu istoričari, a ne političari.

Erdogan nije odgovorio na novinarsko pitanje zašto je ignorisao Trampov zahtev i nastavio s invazijom na područje koje kontrolišu Kurdi, umesto toga opisujući teroriste na Bliskom istoku koji su ubili turske državljane. No, otvoreno je rekao šta je učinio sa pismom koje mu je o invaziji uputio njegov američki domaćin:

- Pismo je vraćeno gospodinu predsedniku ovog popodneva - objavio je Erdogan.

Istovremeno je najavio da bi Turska za šest meseci do dve godine mogla da oko milion izbeglica vrati u bezbednu zonu uspostavljenu u severnoj Siriji. Dodao je da se nada da će raseliti oko dva miliona od ukupno 3,6 miliona sirijskih izbeglica, poručivši u Vašingtonu da se nada da će privući pomoć međunarodnih donatora.


RAZOČARANI MAKRONOM

AMERIČKI predsednik Donald Tramp izjavio je da su Turska i drugi u međunarodnoj zajednici bili veoma razočarani stavom francuskog predsednika Emanuela Makrona o NATO, kada je rekao da je ta vojna alijansa na samrti. On je to rekao posle sastanka američkih senatora s Erdoganom u Beloj kući. "Mislim da je to mnogo smetalo predsedniku (Erdoganu) i mislim da nije bio srećan zbog toga, a i mnogi drugi se osećaju tako", rekao je Tramp.