Tajkuni širom sveta preko svojih veza utiču na politički život, a u Austriji milijarder Rene Benko svoj uticaj dokazao je okupljanjem politčkog vrha na svojoj žurki.


Na tradicionalnom prijemu koji je Benko organizovao u jednom bečkom hotelu kulinarski specijaliteti ostali su nezapaženi, jer je sve bilo u znaku umrežavanja.


Tako je na žurku došlo čak tri austrijska kancelara - bivši kancelari Alfred Guzenbauer i Sebastijan Kurc, kao i aktuelna kancelarka Brigite Birlajn.


Isto tako na listi gostiju bila je i liderka Socijaldemokratske partije (SPO) Pamela Rendi-Vagner, ali i predsednik parlamenta Volfgang Sobotka.


Benko je na žurku pozvao i gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, kao i glavnog člana bečke vlade zadužen za finansije Petera Hankea, koji se često dovodi u vezu sa preuzimanjem SPO.


Na žurki jedino su nedostajali predstavnici Zelenih, iako je glavna tema razgovora bila buduća moguća koalicija Kurcove Narodne partije (OVP) sa Zelenima.


Pročitajte još: SKANDAL U AUSTRIJI, PROCUREO TAJNI VIDEO SA IBICE: Štrahe nudi povlastice nećaki ruskog milijardera koja želi da kupi bečki dnevnik (VIDEO)


Na žurki su bili i direktori najvećih austrijskih kompanija, te i brojni izdavači medija.


Benko je tajkun koji se ne dovodi direktno u vezu sa politikom, ali koji na osnovu svojih kontakata ostvaruje odlične poslove, dok postoje drugi tajkuni, kao što je Peter Hazelštajner koji direktno finansira partiju Neos.