OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

LIDERI BRIKSA iz Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike sastaće se sutra na 11. samitu čija je glavna tema "Ekonomski rast u interesu inovacione budućnosti".Za vreme priprema tog skupa više puta su se sastajali ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS kao i ministri finansija, nauke i tehnologije ali i poljoprivrede, zdravstva i ekologije. Jedan od glavnih ciljeva zemalja BRIKS je zaštita sopstvenih ekonomskih interesa.

Ruski mediji ističu da članice BRIKS nisu članovi vojnih saveza i imaju za cilj da međusobnim integracijama zauzmu polovinu svetske ekonomije.

Predsednici Putin, domaćin Žair Bolsonaro, kineski predsednik Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi i predsednik Južnoafričke republike Siril Ramafoza već su bili na velikom poslovnom forumu na kojem je učestvovalo oko 800 ljudi među kojima su bili rukovodioci velikih kompanija, ali i naučnici.


PROČITAJTE JOŠ - Rusija, Kina i Indija prave alternativu SWIFT-u

A sutra će lideri zemalja BRIKS održati dva plenarna zasedanja. Prvo će biti zatvoreno za novinare i na njemu će se raspravljati o problemima globalne stabilnosti i novim izazovima i opasnostima. Na drugom plenarnom zasedanju razgovaraće se o daljnjem jačanju strateškog ekonomskog partnerstva, novim investicijama i zajedničkim projektima.

BANKA VEĆ RADI BANKA koju su osnovale zemlje BRIKS već je odobrila finansiranje 42 velika projekta koji ukupno vrede više od 11,6 milijardi dolara. U Rusiji će biti realizovano sedam projekta čija je vrednost 1,8 milijardi dolara.

Ovaj samit BRIKSA se održava u vreme zategnutih međunarodnih odnosa, zapadnih sancija Rusiji što daje šansu da ovih pet zemalja intenziviraju međusobnu saradnju. Sve zemlje BRIKS su za trgovinu bez bilo kakvih diskriminacija.

Domaćini ističu da je u periodu od 2006. do 2018. godine izvoz Brazila prema ostalim članicama BRIKS povećan pet puta. I ostale zemlje su povećale međusobnu trgovinsku razmenu.

Posle plenarnih sastanaka ruski predsednik Putin ima dogovorene odvojene pregovore sa svim liderima zemalja BRIKS.

Rusija će 1. januara preuzeti od Brazila presedavanje tom organizacijom, pa će biti i domaćin pregovora te moćne petorke. Po tradiciji zemlja domaćin predlaže dnevni red i glavne teme susreta pa će tako i Rusija. Samit BRIKS-a će se održati u julu 2020. u Sankt Peterburgu..