Francuska obeležila godišnjicu pariskih atentata: Džihadisti i dalje prete

G. ČVOROVIĆ

sreda, 13. 11. 2019. u 19:04

Француска обележила годишњицу париских атентата: Џихадисти и даље прете

Foto EPA-EFE

Četiri godine kasnije, obaveštajne službe ističu da je opasnost od mogućeg novog terorističkog napada i dalje prisutna
OD STALNOG DOPISNIKA - PARIZ


FRANCUSKA je u sredu nizom komemorativnih okupljanja obeležila četvrtu godišnjicu stravičnih atentata koje su islamski teroristi počinili u glavnom gradu Parizu, kada je stradalo 130 ljudi, dok je više od 350 povređeno.


Od Stadiona Francuske, do sale "Bataklan" i ispred svake bašte restorana gde su izvedeni napadi, okupili su se članovi vlade, rodbina stradalih i neki od preživelih u atentatima.


PROČITAJTE JOŠ - POKOLj U GLAVNOM GRADU FRANCUSKE: Teroristi sejali smrt, uvedeno vanredno stanje; Oland najavio bitku!


Četiri godine kasnije, obaveštajne službe ističu da je opasnost od mogućeg novog terorističkog napada i dalje prisutna, ali da intezitet jenjava. Tako je 2017. godine osujećeno 17 atentata, a ove svega 4. Istovremeno, 2019. je pokrenuto upola manje informativnih istraga u vezi s terorizmom, nego lani.


AP PhotoJacques Brinon


Glavni razlog za to je smanjenje kapaciteta Islamske države u Siriji i Iraku, jer tamo više ne mogu da obučavaju teroriste i prepremaju ih za ovakve udare. Ipak, vlasti su veoma oprezne, jer u svakom trenutku "uspavani napadači" mogu samostalno da reaguju.


Čak polovina atentatora u poslednje vreme u Francuskoj su bili u potpunosti nepoznati obaveštajnim službama, i to je ono što izaziva veliku zabrinutost.

AP PhotoThibault Camus

MEGA PROCES

U FRANCUSKOJ se priprema ogroman sudski proces učesnicima, organizatorima i pomagačima u atentatima 13. novembra 2015. godine. Pretpostavlja se da će biti održan 2021. Optuženo je 14 osoba, od kojih se 11 nalazi u zatvoru, a među njima je jedini preživeli kamikaza Salah Abdeslam. U procesu će učestvovati čak 350 advokata. U Palati pravde su započeli građevinski radovi da bi se pripremile sale u kojima će moći da se prati ovaj istorijski proces.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije