PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

ŽITELjI gradića Tej u oblasti Ardeš bili su u utorak u šoku, obilazeći pustoš koja je ostala iza zemljotresa jačine 5,4 stepena Rihterove skale koji je u ponedeljak najviše pogodio ovo mesto sa 8.500 stanovnika u južnoj francuskoj oblasti Ardeš u blizini grada Montelimara.

Srušeno je čak tridesetak kuća, a još oko 250 je veoma oštećeno, od kojih neke prete da se uruše svakog časa. Oko trista ljudi noć između ponedeljka i utorka je provelo u gimnastičkim salama. Juče su uz pratnju vatrogasaca neki od njih mogli da se približe svojim kućama koje su napustili u brzini i u panici.

Na svu sreću, čudom nije bilo ljudskih žrtava. Povređeno je četvoro ljudi, od kojih jedna osoba teže. U kvartu Ruvijer oštećeno je 90 odsto kuća. Sa crkve je otpao krov, zvona su se otkačila, ulice su pune šuta, a kamena ograda mosta se srušila u reku.

- Trajalo je pet sekundi, sve se treslo oko mene, nameštaj, zidovi, kao da se u blizini srušio avion ili kao da je odjeknula jaka eksplozija – preneo je utiske jedan od stanovnika ovog mesta koje je pretrpelo ogromnu štetu.

PROČITAJTE JOŠ - Francuska: Od novembra 2018. uhapšeno 10.000 "žutih prsluka"

U neposrednoj blizini epicentra nalaze se čak dve nukelarne elektrane. Vlasti uveravaju da nema razloga za zabrinutost.

Centrala u Trikastanu, na tridesetak kilometara od Montelimara u utorak je radila normalno, ali je bliža, u Krijasu, na petnaestak kilometara od Teja, zatvorena zbog, kako se ističe, predostrožnosti. Iako na njoj nema vidljivih oštećenja, čim su se oglasili alarmi, procedura zahteva detaljnu proveru.

Zemljotres se osetio sve do Sent Etjena, Grenobla i Liona.