Bivši američki predsednik Džimi Karter oporavlja se u bolnici u Atlanti, nakon što je bezbedno prošao inetrvenciju kojom mu je oslobađen pritisak na mozak od krvarenja izazvanog nedavnim padom, navodi se u saopštenju Karter Centra.

Najstariji živi predsednik SAD (95 godina), Karter je primljen u univerzitetsku bolnicu Emori u ponedeljak uveče po zakazanoj proceduri, tri nedelje nakon što je prilikom pada u svom domu u Plejnsu u državi Džordžiji pretrpeo lakši prelom karlice, javlja Rojters.


"Nema komplikacija od operacije. Predsednik Karter ostaće u bolnici onoliko koliko je preporućeno za posmatranje", navodi se u saopštenju.


PROČITAJTE JOŠ -
Džimi Karter u bolnici zbog krvarenja u mozgu

Karter, bivši farmer i guverner Džordžije, pobedio je republikanskog predsednika Džeralda Forda 1976. godine i postao 39. predsednik SAD.


Njegovo predsedavanje zasenili su ekonomska recesija, energetska kriza i iranska talačka kriza, ali je on odigrao vodeću ulogu u posredovanju oko sporazuma iz Kamp Dejvida koji je doveo do mirovnog sporazuma Egipta i Izraela.


Izgubio je kandidaturu za ponovni izbor 1980. godine od republikanca Ronalda Regana.


Nakon što je napustio funkciju 1981. godine, Karter je postao ugledan humanitarac. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2002. godine za napore u pronalaženju mirnih rešenja međunarodnih sukoba, unapređenju demokratije i ljudskih prava i podsticanju ekonomskog i društvenog razvoja.


On i supruga osnovali su Karter centar 1982. godine kako bi nastavili sa svojim međunarodnim i humanitarnim radom.


Karter je živeo duže nakon napuštanja Bele kuće od bilo kojeg bivšeg predsednika u američkoj istoriji.