EU se udaljava od SAD, Francuska preuzima primat: Zeleno svetlo za 13 novih vojnih projekata

Tanjug

12. 11. 2019. u 18:46

ЕУ се удаљава од САД, Француска преузима примат: Зелено светло за 13 нових војних пројеката

AP Photo/Virginia Mayo

Vlade Evropske unije dale su u utorak zeleno svetlo za 13 novih odbrambenih projekata, u cilju razvijanja veće vojne sile nezavisno od Sjedinjenih Država
Vlade Evropske unije dale su u utorak zeleno svetlo za 13 novih odbrambenih projekata, u cilju razvijanja veće vojne sile nezavisno od Sjedinjenih Država.

Prema planovima koje su u Briselu dogovorili ministri odbrane EU, radovi će početi na novom patrolnom brodu, elektronskom oružju za ometanje letelica i tehnologiji za praćenje balističkih raketa, prenosi Rojters.

Pregovori o projektima trajali su nekoliko meseci, ali francuski predsednik Emanuel Makron podvukao je želju za dubljom odbrambenom saradnjom EU prošle nedelje, kada je rekao da NATO odbrambeni savez predvođen Sjedinjenim Državama umire.

PROČITAJTE JOŠ - Švedski list: Rusija „istorijski neprijatelj“ Evrope, Tramp izdao saveznike

U toku je izrada oko 47 zajedničkih odbrambenih projekata EU nakon što su Francuska, Nemačka i 23 vlade EU krajem 2017. godine potpisale pakt za finansiranje, razvoj i raspoređivanje oružanih snaga nakon odluke Britanije da napusti taj blok.

Svako novo oružje na kopnu, moru ili u vazduhu i sajber-prostoru može se staviti na raspolaganje NATO, ali preispitivanje američkog predsednika Donalda Trampa o značaju saveza dodalo je podsticaj evropskim odbrambenim naporima.

PROČITAJTE JOŠ - Amerika i dalje dominira svetskim tržištem oružja

Makron je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu NATO prema kojoj je napad na jednog saveznika napad na sve. Ali mnogi evropski saveznici odbacili su njegove reči da je NATO, koji će 4. decembra održati samit u Londonu, "u komi".

Iako se 22 zemlje EU nalaze u NATO, blok se nada da će do 2021. pokrenuti fond za naoružanje vredan više milijardi evra, što će zahtevati od zemalja članica EU da zajedno rade na dizajniranju i izgradnji novih tenkova, brodova i tehnologije.

„Ne ulažemo dovoljno (u odbranu) i ta investicija nije dovoljno efikasna", izjavila je u ponedeljak francuska ministarka odbrane Florens Parli za Frans Inter radio, pozivajući se na 20 različitih tipova borbenih aviona u EU, u poređenju sa šest u Sjedinjenim Državama.

Evropsko odbrambeno planiranje, operacije i razvoj oružja predviđaju da Francuska preuzme veliku ulogu u 60 odsto od 47 projekata, često sa Nemačkom, Italijom i Španijom.

Sa Italijom će Francuska razviti prototip nove klase vojnog broda, poznatijeg kao Evropska patrolna korveta.

Francuska, Portugalija, Španija i Švedska takođe imaju za cilj da isporuće novi protivpodmornički sistem za zaštitu morskih puteva i komunikacija.

Francuska već predvodi proizvodnju novih evropskih helikoptera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije