Da li će Španci izaći iz izborne pat-pozicije? Ni koalicije ne garantuju formiranje većine

Vladimir Stanković

08. 11. 2019. u 19:26

Да ли ће Шпанци изаћи из изборне пат-позиције? Ни коалиције не гарантују формирање већине

EPA-EFE/KAI FOERSTERLING

Uoči glasanja u Španiji ankete daju prednost socijalistima, ali nedovoljnu za stvaranje vlade. Nastavljaju se izborne muke - ni eventualne koalicije ne garantuju nijednom bloku većinu

Oko 37 miliona Španaca moći će u nedelju da glasanjem izrazi svoj politički stav. To isto su uradili i 28. aprila, ali pošto u predviđenom roku tadašnji pobednik Pedro Sančes, lider PSOE, nije mogao da sastavi vladu, došlo je do novih izbora. Sančes je i sada favorit, ali najviše glasova na izborima ne garantuju i vladu, jer je za njen izbor potrebna podrška bar 176 poslanika a potencijalni levi blok je, čak i kao koalicija, daleko od te cifre. U još goroj situaciji su konzervativci.

Očekuje se visoka izlaznost od oko 75 odsto. Ankete favorizuju PSOE, ali vrlo je moguće da se pat-pozicija nastavi. Da bi se izbegla, neko treba da napravi radikalne ustupke a na to, bar u poslednjih šest meseci, niko nije bio spreman. Pedro Sančes nije bio spreman da ustupi sve što je tražio Pablo Iglesisas, lider "Podemosa".


PROČITAJTE JOŠ: Kad Zaharova „čestita“ Evropi: Nade su im se srušile kao Berlinski zid

Izborna pravila zabranjujuje objavljivanje anketa u poslednja dva dana kampanje, ali postoji "rupa" kroz koju se provlači poslednje ispitivanje političkog raspoloženja građana. Dnevnik "El Periodiko", koji ima više regionalnih izdanja sa dodatkom imena grada ili provincije, ima izdanje i za Andoru. A pošto je Andora nezavisna država zarana ne važi za "El Periodiko de Andora". Kao i prilikom prethodnih izbora ankete se objavljuju do posledjeg dana.

Prema poslednjim predviđanjima, koja nisu uvek sasvim tačna ali su uvek dobar indikator raspoloženja građanja, izbore će dobito socijalisti (PSOE), ali njihov broj poslanika , između 119 i 123, neće biti dovoljan za samostalnu vladu. U još goroj situaciji su populisti iz "Narodne partije" kojoj se predviđa između 84 i 87 mandata. Vrlo je moguće da treća snaga u Parlamentu postane ultra-desna partija Voks kojoj redviđanju daju 14,2 odsto glasova, odnosno između 49 i 53 mandata, duplo nego što imaju sada (24). Veliki gubitnik je partija "Siudadanos" (Građani), prognoze joj daju jedva 8 procenata glasova. Glasovi ove partije koja je balansirala između socijalista i populista sa naginjanjem ka desnom centru prelivaju se ka "narodnjacima" i "Voksu".

Glavno pitanje je ko s kim može i hoće da se dogovara. Neke naizgled logične koalicije nisu realne, pre svega zbog ličnog (lošeg) odnosa lidera. Da su bile realne, ne bi se ponovo glasalo posle samo 6 meseci.Teoretski, takozvani "progresivni blok" mogao bi da navuče između 151 i 162 poslaika, još uveke manje od potrebne većine (176). Konzervativni blok raste, mogao bi sa sadašnjih 147 poslanika da dođe do 160, opet daleko od potrebne većine.

Prosek svih objavljenih anketa stavlja na prvo mesto PSOE sa 125 poslanika, "Narodna partija" je druga sa 93, Podemos može da računa na 34, Voks 33, Građani na 22 mandata a katalonska Republikanska levica na 15. Još 8 partija moglo bi da se nađe u Parlamentu sa od 2 do 6 poslanika.

Ankete se bave i ugledom lidera među glasačima. Pedro Sančes , vođa PSOE, je sa 28,3 odsto glasova najpoželjniji kandidat za mesto premijera, Pablo Kasado (Narodna partija) ima duplo manju podršku (14,7), još gore stoje Pablo Iglesisas (Podemos) sa 11,8 i Santiago Abaskal (Voks) koga podržava 11,1 procenata, ali i on sam, realno, ne pretenduje na premijersko mesto ali ima razloga za zadovoljstvo usponom svoje partije. "Voks", inače, planira zabranu separatističkih partija "koje deluju protiv jedinstva Španije". U Madridu je, uz podršku "Narodne partije " i "Građana", stvorena neka vtrsta anti-separatističkog bloka dok socijalisti nameravaju da se, tim povodom, žale Ustavnom sudu jer smatraju da se radi o "opasnim reakcionarnim recidivima".


PROČITAJTE JOŠ: Pompeo o “moždanoj smrti“ NATO: Alijansa treba da se suoči sa stvarnošću

Pedro Sančes poručuje biračima da se ne glasa za političare nego za vladu koja treba da deblokira situaciju. Moguć post-izborni scenario je nastavak pat-pozicije koja je i dovela do novih izbora.


POLICIJA "NA GOTOVS" U KATALONIJI

Izbori se sa posebnim interesovanjem očekuu u Kataloniji. Iako se ne očekuju veći nemiri, Minisatsrtvo unutrašnjih poslova šalje u Kataloniju oko 4.000 policajaca. Pro-separatistička plataforma "Demokratski cunami" najavlila je za subotu, 9. novembar, proteste u oko 300 katalonskih naselja, a od 11. do 13. novembra planira "najambicioznije akcije". Predviđeni su trodnevni protesti. Od sledbenika se traži da uzmu slobodan dan na poslu, da budu spremni na kretanja po Kataloniji, da ponesu toplu odeću, vreću za spavanje ili šator, hranu, rezervnu bateriju za mobilni telfon itd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije