Pompeo osuo paljbu po Rusiji i Kini, pa pričao o “moždanoj smrti” NATO

D. SAVIĆ

08. 11. 2019. u 15:29

Помпео осуо паљбу по Русији и Кини, па причао о “можданој смрти” НАТО

Foto AP

Stare napetosti, u novom ruhu, uoči obeležavanja 30. godišnjice pada "gvozdene zavese"

U ISTOM danu kada je nemačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da su Rusi prihvatili poziv da danas učestvuju na proslavi povodom 30. godišnjice rušenja Berlinskog zida, američki šef diplomatije Majk Pompeo, koji je istim povodom već pristigao u nemačku prestonicu, u petak je kritikovao Rusiju i Kinu. Apelujući na transatlantsko partnerstvo i jedinstvo, Pompeo je, tri decenije od događaja koji je označio završetak Hladnog rata, tvrdio da Rusija ubija političke protivnike, dok bi taktike Kine bile "užasno poznate" bivšim istočnim Nemcima.

- Danas Rusija, koju vodi bivši oficir KGB-a, nekada stacioniran u Drezdenu, vrši invaziju na svoje susede i ubija političke protivnike - rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar koji je svojevremeno, kao vojnik u podeljenoj Nemačkoj, i sam patrolirao duž zida koji je posle Drugog svetskog rata delio grad na američko-britansko-francusku i sovjetsku okupacionu zonu, sada je u govoru u Berlinu o lekcijama vezanim za pad hladnoratovske barijere govorio da "Komunistička partija Kine oblikuje novu viziju autoritarizma".

- Ostanimo zajedno kao saveznici - apelovao je Pompeo na saveznike.

Objasnio je da su stavovi američkog predsednika Donalda Trampa u vezi sa izdvajanjima saveznika za NATO, o Iranu, kineskoj tehnologiji, kao i rusko-nemačkom gasovodu, usmereni na odbranu "teško osvojene slobode". Tvrdeći da je, posle 30 godina, autoritarizam ponovo u usponu, podsetio je na ruske akcije u Ukrajini i kineski odnos prema disidentima.

- Moramo da shvatimo da se slobodne nacije takmiče sa vrednostima neslobodnih - rekao je Pompeo, obrazloživši tako zbog čega se SAD protive nemačko-ruskom gasovodu "Severni tok 2", vrše pritisak na Teheran i zahtevaju od NATO saveznika da više izdvoje za odbranu.


Foto AP Angela Merkel i Majk Pompeo
Pročitajte još:Apokaliptična vizija francuskog predsednika: NATO više ne može da osigura bezbednost Evropi


Pompeo je, odgovarajući na pitanja novinara da li je NATO zastareo ili je doživeo "moždanu smrt", kako je to ocenio francuski predsednik Emanuel Makron, rekao:

- Ako zemlje smatraju da mogu da imaju bezbednosnu korist, a da ne pružaju Alijansi neophodne resurse, ili da ne poštuju svoje obaveze, onda postoji rizik da će NATO postati neefikasan ili zastareo - zaključio je američki državni sekretar.PATROLE NA NEMAČKOJ GRANICI S POLjSKOM

NEMAČKA policija je u skladu sa uredbom ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera počela oštrije kontrole na svim svojim državnim međama, a prvi put i na granici sa Poljskom. Imeđu Nemačke i Austrije, od izbegličke krize, uspostavljene su kontrole granice, a novom merom uvedene su kontrole i na svim međama Nemačke.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

vladimir

08.11.2019. 17:58

....a čemu služi postojanje NATO pakta? Ako je nekada bio pandan "varšavskom paktu", koga danas /odavno/ nema, njegovo postojanje je izlišno! No ima podmukli američki interes, a to je "isisavanje" ekonomije zapadne Evrope pod "plaštom" američke zaštite!? A "parola" - ugroženi ste od Rusije, ne pije vodu! Naprotiv, Evropa je ugrožena od Amerike, i što pre shvati, bolje za nju!

Ruben

08.11.2019. 19:56

@vladimir - Sluzi za organizovani kriminal kao uostalom vecina americkih institucija.

Миро Марковић

08.11.2019. 18:13

НАТО пакту треба да се суди пред Међународним судом правде у Хагу за ратне криминале почињене у Југолсавији, Ираку, Авганистану, Либији, Сирији, Јемену, Сомалији, Судану и свуда тамо где су бомбардовали и убијали без одговорности. НАТО државе морају да плате све ратне одштете државама, које су оне напале и разориле да би се докопале туђих природних ресурса. НАТО државе нису биле нити нападнуте нити им је прећено од било којих других држава. То цео свет зна али се прави невешт.

Мица Хаубица

08.11.2019. 20:04

Узајамно корисни односи могу помоћи у опоравку од већег оштећења мозга.

Ja Paja

08.11.2019. 21:40

kakvo ocajnicko pokusavanje uterivanja straha onicnim smrtnicima i propagiranje zastite i sigurnosti...od koga on hoce da stiti bilo koga ..pa Amerika je najveci okupator na ovozemaljskoj kugli, okupirali su i vise jada nacinili od Hitlera...strasno , kako neko moze da slusa govore ovakvih licemera...

Laik

08.11.2019. 22:33

Ovo ludilo kad je počelo? Osnivanjem prvih grčkih država sa robovima? Rimskom robovskom Imperijom? Mi smo živeli slobodno u svojim rodovima- plemenima.. Majmuni toliko dugo vladaju slobodnim ljudima....

Zigula37

08.11.2019. 23:35

I sve padne u vodu kad se okrenemo prema zapadu i vidimo ko im je predsednik eh.

Nebojsa

09.11.2019. 20:09

Ne nerviraj se covece. Makar ovde mozete da kupite politicare za male pare...