Uhvatili gradonačelnicu, ošišali je i ofarbali: Demonstracije širom Bolivije, građani protestuju zbog neregularnih izbora (FOTO +VIDEO)

Novosti Online

08. 11. 2019. u 13:23

Ухватили градоначелницу, ошишали је и офарбали: Демонстрације широм Боливије, грађани протестују због нерегуларних избора (ФОТО +ВИДЕО)

Foto EPA

Vintu, grad od 60.000 stanovnika, preplavljen je ljudima s maskama koji su razorili grad palicama i kamenicama
VINTO - Građani La Paza, nezadovoljni situacijom u Boliviji, izašli su na ulice širom države kako bi protestovali protiv akutelne vlasti.

Kao glavni razlog protesta, demonstranti su naveli navodnu neregularnost izbora na kojima je Evo Morales odneo pobedu.

Pored La Paza, najdinamičnije je bilo u Vintu, gde su građani napali gradonačelnicu Patrisiju Arće, koju su izvukli na ulicu, pritom je polivši crvenom farbom, a zatim su je i ošišali.

Vintu, grad od 60.000 stanovnika, preplavljen je ljudima s maskama koji su razorili grad palicama i kamenicama.

Gradonačelnicu Arće, članicu vladajućeg Pokreta za socijalizam, antivladini demonstranti sačekali su na izlasku iz vladine zgrade. Optužili su je da je regrutovala simpatizere Moralesove vlasti i dovodila ih u grad kako bi razbili proteste, navode strani mediji.


Napad na gradonačelnicu Arće osudio je predsednik Evo Morales i potpredsednik Alvaro Garsija rekavši da je za demonstrante zločin biti žena, kao i da se Bolivija suočava sa onim što je okarakterisao kao novi talas fašizma.

PROČITAJTE JOŠ - Bolivija: Trećina stanovnika redovno konzumira koku

U protestima je život izgubio i jedan mladić, što je ukupno treća smrt od 20. oktobra, kada su izbori održani.

Podsećanja radi, Evo Morales je na vlasti od 2006. godine, a 20. oktobra je na izborima produžio svoj mandat. Opozicioni lider Karlos Mesa okarakterisao je te izbore kao "monumentalnu prevaru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Simon

08.11.2019. 14:06

U Cile je na stotine mrtvi,ali tamo je na vlasti proamericki i prozapadni politicar i o tim demonstracijama cujemo na kapaljke,ali o socijalistickom lideru u Boliviji i demonstracijamau toj zemlj8 zvone sva zvona