Napredak ruske vojne industrije: Ovako će Moskva dvostruko da ubrza proces razvoja oružja

Novosti online

08. 11. 2019. u 13:15

Напредак руске војне индустрије: Овако ће Москва двоструко да убрза процес развоја оружја

Free Images Pixabay

Kompleks superkompjutera čini više od 20 softverskih modula
Kompanija „Cniitočmaš“ (ulazi u sastav „Rosteha“) uvela je u upotrebu superkompjuter „Centar“, koji će omogućiti razvijanje i testiranje streljačkog oružja u digitalnom formatu, što će ubrzati te procese dva puta, saopštava pres-služba državne korporacije.


„Sistem, koji je razvijen po nalogu Ministarstva industrije i trgovine Rusije predviđen je za fizičko-matematičko modelovanje testiranja streljačkog oružja i municije. Može da obavlja više od 50 biliona operacija u sekundi, što ga svrstava u kategoriju superkompjutera“, navodi se u saopštenju.


Prema rečima predstavnika „Rosteha“ Sergeja Abramova, prilikom dizajniranja oružja i municije pomoću superkompjutera „Centar“ u model ispitivanja je moguće uključiti i topografske karakteristike poligona, uticaj faktora životne sredine i razlike u obliku meta.

PROČITAJTE JOŠ: S-400 i „Pancir S“ stigli u Srbiju: Moćno rusko oružje u Batajnici i na Pasuljanskim livadama! (FOTO)


„Na primer, super-kompjuter može da modelira let metka na bilo kojoj visini, uzimajući u obzir ugaona brzina rotacije. Da bi se takva ispitivanja sprovela u stvarnosti, bila bi potrebna prava ekspedicija u planinama, i to sa oružjem, municijom, opremom i stručnjacima. Korišćenje tehnologije superkompjutera će omogućiti, prema našim procenama, da se skrati vreme razvoja novih vrsta streljačkog oružja i municije za 50 odsto“, istakao je on.


Kompleks superkompjutera čini više od 20 softverskih modula. Mogućnosti kompleksa se mogu proširiti dodavanjem novih modula, a otvorena konstrukcija omogućava modernizovanje sistema bez gubitka funkcionalnosti i radnih performansi.


(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Гојко

08.11.2019. 16:26

Додао бих да је објављена слика првог,серијског,нарученог Су-57,који се пре рока завршава у хали Сухоја...

" Ne normalan"

08.11.2019. 19:07

Hej, NORMALNI, rusi su bili gladni u vreme pijanog Jelcina, danas nisu !!! Hvala svevisnjem, dosao je VELIKI VLADIMIR, i za kratko vreme vratio dostojanstvo i ponos Ruskom narodu i Rusiju uzdigao na pijedestal svetske sile , tamo gde i pripada !!!!