Najsmrtonosniji napad u poslednjih pet godina: Najmanje 37 mrtvih, 60 povređenih radnika

D. D. S.

08. 11. 2019. u 00:30

Најсмртоноснији напад у последњих пет година: Најмање 37 мртвих, 60 повређених радника

EPA

Napad se odigrao između rudnika Fada i Bungou u Burkini Faso

NAJMANjE 37 osoba je ubijeno, a 60 ranjeno u napadu na konvoj koji je prevozio radnike kanadske rudarske kompanije "Semafo" na istoku Burkine Faso.

Kompanija "Semafo", koja se bavi eksploatacijom zlata je precizirala da se napad odigrao između rudnika Fada i Bungou u ovoj zemlji na zapadu Afrike.

Napad na konvoj od pet autobusa, u pratnji vojske, dogodio se na putu ka rudniku Bungou u istočnoj oblasti Est. Samo 15 kilometara ih je delilo od konačnog odredišta kada je, kako su saopštile lokalne vlasti, grupa još neidentifikovanih naoružanih muškaraca napala iz zasede konvoj sa radnicima "Semafoa". Prvo je odjeknula eksplozija improvizovane naprave, a potom su napadači počeli da pucaju.

PROČITAJTE JOŠ - FSB: 2.000 Rusa ekstremista moglo bi da se vrati sa Bliskog istoka

Delove jedne od najsiromašnijih država sveta, Burkinu Faso, nekadašnju Francusku Gornju Voltu, poslednjih godina potresa nasilje koje izazivaju islamski ekstremisti. "Semafo" je, stoga, pojačao bezbednosne mere prošle godine posle oružanih incidenata u blizini dva rudnika te kompanije u ovoj državi. Uprkos dodatnim merama predostrožnosti, ovaj napad poneo je neslavni epitet najsmrtonosnijeg u poslednjih pet godina.

Broj žrtava ne obuhvata one kojih je, moguće je, bilo među bezbednosnim snagama, pa se strahuje da će broj nastradalih rasti. Guverner istočnog regiona Sajdu Sanou osudio je ovaj "varvarski i kukavički napad".

Nasilje džihadista je sve učestalije, posebno na severu Burkine Faso u oblasti koju smatraju svojim "skloništem", jer tu lako prelaze iz susednog Malija. Više od 630 ljudi je poginulo u napadima, koji uključuju upade u sela, mine na putevima i samoubilačke akcije. U poslednje vreme odgovornost za napade su preuzimale razne ekstremističke grupe, kao što su Al kaida i Islamska država.

TREĆI NAPAD

OVO je treći napad u poslednjih 15 meseci na kompaniju koja se bavi eksploatacijom rude, a čije je sedište u kanadskom Montrealu. Vozila sa radnicima i njihova pratnja na putu do rudnika su bila meta sličnih napada prošlog avgusta i decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)